Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2013. Först bygger vi husen och sen bygger de oss. Den byggda miljön, arkitekturen, är inte en neutral...
Ett avsnitt från Fasad
Förklädnader
Fre 12 jul 2013 kl 10:03
När Selma Lagerlöf kommer ut som lesbisk 50 år efter sin död, när hennes efterlämnade brev får öppnas vid kungliga biblioteket i Stockholm 1990 så uppdagas ett rikt kärleksliv. Ett kärleksliv där Selma... Lagerlöf skriver kors och tvärs över breven till sina två stora kärlekar, författaren Sophie Elkan och lärarinnan Valborg Olander.

Det är alltid Selma Lagerlöf som är i centrum. Selma på sin herrgård Mårbacka. Herrgården spelar i själva verket en huvudroll i dramat. Bakom huvudbyggnades storstilade fasad kunde dom leva det intima liv som tidens regelverk inte tålde. I veckans Fasad berättar arkitekten Katarina Bonnevier hur Selma Lagerlöf lyckades finta hela sin samtid, genom att klä upp Mårbacka till en herrgård - med puts och pelare skapade hon en sorts powersuit. En powersuit som distraherade alla som kom och besökte och som gjorde det möjligt för Selma att leva i ett samkönat boende. I dagens fasad berättar vi genom Mårbackas arkitektur de historier om Selma Lagerlöf som Selma av sin samtid var oförmögen att berätta själv. Men vi lyfter också fram de i Selmas skugga, som försvunnit ur historien, hennes trädgårdsarkitekt Ruth Brandberg. Och vi diskuterar förklädnadens makt med Suzanne Osten och med hjälp av Lina Kurttila så dragar vi från kvinna till man - till King. 

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Fasad
Fasad
Fre 16 aug 2013 kl 10:03(55 min)
Fasad
Fre 09 aug 2013 kl 10:03(55 min)
Fasad
Fre 02 aug 2013 kl 10:03(54 min)
Fasad
Fre 26 jul 2013 kl 10:03(54 min)
Fasad
Fre 19 jul 2013 kl 10:03(54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".