Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Arabica en kaffesort under hot
Tor 20 jun 2013 kl 12:10
Riskerar Etiopiens mest älskade kaffesort, den klimatkänsliga Arabican, på lång sikt, till år 2080, att utrotas? De som höjer ett varningens finger är forskare från ansedda Kew Gardens i London som studerat... hur framtida klimatförändringar kan komma att slå på landets viktiga exportvara.

 Kaffe har odlats i Etiopien i mer än 1 000 år. Kina och Japan håller sig med teceremonier, Etiopien med kaffeceremonier. Legenden säger att historien tog sin början då en herde upptäckte att hans getter blev tossiga av att äta saftiga bär på en viss buske? Så han prövade dem själv och blev lika upprymd. Resten är historia. Idag odlas ett 30-tal arter kaffe i över 80 länder jorden runt. Den utan viktigaste arten är Arabica som ursprungligen kommer ifrån Etiopien. Där växer arten vilt i allt mer krympande skogar. En anledning till det är Etiopiens snabba befolkningstillväxt. Nyodlingar och skogsavverkning sker för att ge mat och bostäder över huvudet. Majoriteten av Etiopiens befolkning lever på landsbygden.

 Alla i programmet medverkande - kaffeforskaren Aaron Davies från berömda Kew Gardens i London, ekologen Kristoffer Hylander från Stockholms universitet och kaffeexperten Erik Rosendal från Stockholm - har arbetat och rest i Etiopien. I programmet belyser de frågan om klimatförändringar i Etiopien från sina olika utgångspunkter. Frågan är komplex och de scenarios som ligger till grund för resonemangen är förutsägelser och ingenting annat.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".