Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Sydkorea satsar stort på nanoforskning
Fre 05 jul 2013 kl 12:10
Yonghee Lee tror på framtiden för en vikbar skärm av kolmaterialen grafen och nanorör. Eun-Jong Lee vill styra cancerceller till att dö, genom att använda magnetiska nanopartiklar. Båda är de verksamma... inom det breda och heta forskningsområdet nanovetenskap - som det land de är verksamma i, Sydkorea, tror mycket på för framtiden. Vi möter båda i Vetandets värld.

 – Genom att styra cellsignalering hoppas vi kunna bekämpa både cancer och andra sjukdomar, berättar Eun-Jong Lee som är nybliven doktorand på Yonsei-universitetet i Seoul. Hon visar hur hennes försök på cancerceller går till, och berättar om hur hon gjort liknande forskning på zebrafiskar.

 Yonghee Lee på Sungyunkwan-universitetet i Suwon söder om Seoul arbetar också i nanoskala, alltså i storleksordningen miljondels millimetrar. Men för honom är det nya elektronikmaterial som är intressanta. Bland annat har han tagit fram ett skiktat material som kombinerar grafen och kolnanorör, i vad han tror kan bli framtidens vikbara skärmar.
– Det är ledande, flexibelt, böjbart och töjbart. Inget material kan konkurrera med grafen och kolnanorör när det gäller töjbarheten, säger Yonghee Lee.

Programmet sändes första gången 20 december 2012.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".