Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Ejderhus i Nordnorsk skärgård
Lör 22 jun 2013 kl 06:14
Ejdrar använder sitt dun för att fodra boet - och det gör de rätt i. Ejderdun är nämligen ett fantastiskt isolerande material. På ögruppen Vega har man i många hundra år samlat dun från ejderreden, för... att tillverka kuddar och täcken. Kvinnorna på öarna gör i ordning små hus där de vilda fåglarna tryggt kan häcka, och när ungarna är kläckta tar man vara på dunet. Thomas Öberg besökte Vega, och med hjälp av Kari Wærum från Helgelandsmuséet och ejdervakten Snefrid Jakobsen får vi en inblick i en form av naturbruk som gynnar både människor och djur. Vi tar också upp ämnet igelkottar och trädgårdsåtgärder. Helena Andreeff räddade en igelkott som trasslat in sig i ett bärnät, och veterinären Lotta Berg reder ut huruvida vildsvinsstängsel är farliga för igelkottar. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".