Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Folkmusik med Ahlberg, Ek & Roswall och Ulrika Bodén - jazz med Filip Jers och Björn Jansson
Tis 25 jun 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
P2 Live bjuder ikväll på konserter från två festivaler från förra sommaren, dels Korrö folkmusikfestival och dels Ystad jazzfestival, båda från i somras. Lyssna på konserterna med Ahlberg, Ek & Roswall... och Ulrika Bodén från den förstnämnda festivalen och Filip Jers Kvartett och Björn Jansson Quintet från den sistnämnda!

Violinisten Emma Ahlberg är från Sundsvall och uppträder i flera olika grupper, Daniel Ek är från Vuollerim i Lappland och studerar klassisk gitarr och Niklas Roswall från Norra Kverrestad i Skåne är riksspelman på nyckelharpa sedan 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa. De bildar gruppen Ahlberg, Ek & Roswall.

På samma festival ger Ulrika Bodén en intimkonsert. Hon är uppvuxen på en getfarm i Ångermanland och inspirerades redan som 17-åring av gruppen Folk å rackare och var med och bildade gruppen Ranarim. I flera år letade hon efter gamla, glömda visor från Ångermanland och idag är de kärnan i hennes solomusicerande.

Filip Jers är en munspelare som är född och uppvuxen i Skåne. Han är en musikant som inte räds några stilar och rör sig smidig som en katt mellan jazz, fado och svensk folkmusik. När han var 18 år så deltog han Honher World Harmonica Championship och kammade hem två guld. 2011 gick han ut Musikhögskolan i Stockholm som den förste eleven med munspel som instrument och samma år släppte Filip sitt debutalbum "Spiro" där han spelar alla instrument själv. Under förra året fick han Alice Babs Jazzstipendium, nominerades till Årets Artist i Folk- & Världsmusikgalan och nominerades av Sveriges Radio i Jazzkatten i kategorin Årets Nykomling. På Ystad Jazz 2012 spelar han med sin jazzkvartett och de levererar både standardlåtar och Jers egna kompositioner - Den röda tråden genom repertoaren är inspirerad av mästaren Toots Thielemanns. Filip Jers Kvartett med Henrik Hallberg gitarr, Johan Lindbom, bas och Niklas Lindström, trummor.

När Björn Jansson, som är bosatt i Stockholm, vänder hem till Ystad och gör premiär med nytt band och ny repertoar på Ystad Jazz är det Björns bluesmättade kompositioner som står i centrum. I Björn Jansson Quintet delar Björn fronten med trumpetaren Tobias Wiklund som är bosatt i Köpenhamn och spelar i bland annat Tolvan Big Band och Danmarks Radio Big Band. I gruppen hör vi den flitigt anlitade pianisten Adam Forkelid, ständigt efterfrågade basisten Martin Sjöstedt och trummisen Daniel Fredriksson som även är en av hörnstenarna i Ludvig Berghe Trio. Tillsammans spelar de Björn Janssons välsnidade kompositioner som utgör "Sketches of Jazz". Björn spelar sax och basklarinett.

Text: Marie Vesterholm

19:03-22:00 P2 Live: Festivalsommar 2012 i Korrö och Ystad
Ulrika Bodén och Ahlberg, Ek & Roswall: Ulrika Bodén samt Emma Ahlberg, Daniel Ek och Niklas Roswall. Konsert 27/7 2012, Korrö. Presentatör: Marie Vesterholm.

Filip Jers Quartet och Björn Jansson Quintet. Konsert 3/8 2012, Ystad jazzfestival. Från 19/2.

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 19:03(117 min)
P2 Live
Ons 20 sep kl 19:03(117 min)
P2 Live
Tis 19 sep kl 20:30(90 min)
P2 Live
Tis 19 sep kl 19:03(87 min)
P2 Live
Mån 18 sep kl 19:03(117 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".