Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Dykande arkeologer undersöker stenålderslandskap i Hanöbukten
Tis 16 jul 2013 kl 12:10
På stenåldern gick människor torrskodda på stora landområden som idag är havsbotten utanför Skåne och Blekinge. De här stenålderslandskapen är sedan länge översvämmade, och på 20 meters djup hittar marinarkeologer... idag lämningar efter våra förfäder. Undersökningen av dessa försvunna landskap kan nu få ytterligare resurser eftersom flera energibolag nu planerar stora vinkraftsparker till havs.

Det är rester av en slaktad uroxe, gamla facklor, flintstensrester och världens hittills äldsta fynd av fasta fiskeredskap av trä som är 9000 år gamla.  Dessutom finns där välbevarade stubbar och stockar i sjunkna skogar med 10000-11000 år gamla tallar.

På land har motorvägsbyggen gett stor arkeologisk kunskap tack vare att arkeologer fått uppdrag att undersöka vägsträckningarna innan motorvägen rullats ut. På samma vis ser nu marinarkeologerna fram emot att undersöka den sjunkna stenålderslandskapen innan vindkraftsparkerna kommer på plats. Det gäller både utanför blekingekusten och långt ute till havs på Midsjöbankarna som var en isolerad ö för 11000 år sedan.

Programmet sändes första gången i mars 2013.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".