Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Filosofen Folke Tersman om jäv och forskning
Tor 18 jul 2013 kl 12:10
Jävsproblematiken på våra svenska myndigheter har blivit allt mer uppmärksammad på senare tid. Om den tilltänkte utomstående experten är delägare i ett läkemedelsföretag som tillverkar medicin som exempelvis... socialstyrelsen ska ta ställning till, då är det ganska självklart att just denna expert inte ska få vara med och ta beslut rörande detta läkemedel. Men i dagens Vetandets värld ska vi få höra Folke Tersman, professor i praktisk filosofi vid Uppsala Universitet, diskutera de lite mer luddiga fallen av vad som kan uppfattas som jäv.

Du kommer bland annat få höra vad stora forskargrupper har gemensamt med körer, och varför det kan vara bra att inte bara ha de bästa experterna i laget, när det bästa beslutet ska slås i mål.

Folke Tersman forskar kring objektivitetsbegreppet ur ett filosofiskt perspektiv och har även suttit med i etikrådet vid Karolinska institutet för att ge råd i jävsfrågor där regelverket inte varit tillräckligt tydligt. Han ska börja med att få svara på frågan om det verkligen går att avgöra om en expert är helt opartisk och objektiv?

Programmet sändes första gången i mars 2013. 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".