Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Mask i magen kan göra oss friskare
Fre 19 jul 2013 kl 12:10
Forskare låter sjuka människor svälja levande inälvsparasiter! Det framstår som rena galenskapen när vi ägnat så mycket kraft åt att göra oss kvitt maskar som varit parasiter i tarmarna. Men frågan är... om vår seger över maskarna enbart varit positiv.

I takt med att inälvsparasiterna trängts undan har flera svåra sjukdomar ökat. Autoimmuna sjukdomar som till exempel MS och diabetes typ 1 och inflammatorisk tarmsjukdom.

Vi ska i dagens Vetandets värld höra forskare som hävdar att det kan finnas ett samband. Att vi blivit sjuka på grund av att maskarna försvunnit. Det finns idag läkemedelsbolag som försöker utveckla behandling mot svår tarmsjukdom genom att låta patienter svälja ägg som ska kläckas till levande inälvsmaskar.

Medverkande dr Susanne Nylén, Karolinska instutet, professor Joel Weinstock, Tufts Medical Center, professor Stig Thamsborg, Köpenhamns universitet.

Programmet sändes första gången i februari 2013.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".