Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...
Ett avsnitt från Odla med P1
Odla pepparrot och föröka rosor med sticklingar
Mån 01 jul 2013 kl 10:35
Just nu står rosorna i sitt rikaste flor. Rosexperten Lars-Åke Gustavsson svarar på lyssnares rosfrågor. Han ger tips på röda rabattrosor, och hur man gör för att kunna plantera rosor på ett ställa där... det vuxit rosor tidigare. Dessutom berättar han varför New Dawn växer sämre numera och hur man får bort barkfläcksjuka, och han lär ut hur man förökar rosor med sticklingar. Fjärås är landets pepparrotscentrum, överallt på åkrarna i trakten sticker det upp pepparrotsblast. Att odla pepparrot är mycket arbetsintensivt. -Varje rot kräver ungefär 20 olika handmoment, berättar Margareta Jonsson som är pepparrotsodlare i fjärde generationen.

Vi pepparrotsodling startar man  också med att ta en stickling, en ”stråle” som det kallas här norra Halland, från en växande papparrot. Den ska läggas horisontellt i marken på våren, och vid midsommartid ska den läggas om, vilket betyder att den ska tas upp ur marken så att man kan avlägsna alla skott utom ett. Efter det läggs den tillbaka igen, och är färdig att skördas sent på hösten.

-Fast vi brukar föredra att låta den ligga i till april, den mår bara bra av att ligga i jorden under vintern, berättar Margareta Jonsson.
Att lägga en bit pepparrot i inläggningar av sill och grönsaker ger inte bara god smak. Pepparrotens bakteriedödande förmåga håller mögel borta. Och till Margaretas gårdsbutik kommer många kunder som menar att de kan hålla sitt höga blodtryck i schack med den starka rotens hjälp. Och om du tror att du får Wasabi på sushi-restaurangen så tror du med största sannolikhet fel.
-Äkta Wasabi är vansinnigt dyrt, så istället tar man pepparrot som man färgar med grön karamellfärg, och tillsätter lite senapsolja för att få den ännu starkare, berättar Margareta Jonsson för Odla i P1.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Odla med P1
Odla med P1
Kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 14 aug kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 07 aug kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 31 jul kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 24 jul kl 10:35(25 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".