Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Den moderna alkoholisten
Tis 16 jul 2013 kl 10:03
Programmet är en repris från i våras "Jag dricker vin till maten, tar en öl efter jobbet och festar till helgen, men alkoholmissbrukare nej det är jag inte!" Så resonerar många svenskar som dricker lite... väl mycket alkohol, så mycket att de inte mår helt bra av det. Samtidigt skulle de aldrig söka sig till beroendevården. Många har en negativ bild av alkoholmottagningar och förknippar dem med att vara socialt utslagen och misslyckad som person. I ett nystartat projekt försöker man ändra på den bilden och vända sig till personer som är socialt väletablerade.

Sedan ett år tillbaka startade en alkoholmottagning vid Stureplan i Stockholm, hit kommer de som dricker mycket men inte definierar sig själva som missbrukare. Gensvaret har blivit stort och kön hit är lång. I dagens program diskuterar vi hur synen på alkohol och alkoholister ser ut idag jämfört med förr.

För Steve Malmström var alkoholen ett sätt att slappna av. Gradvis drack han mer och mer vin tills han började må dåligt av att vakna med huvudvärk. Han bestämde sig för att trappa ner. Idag är han medveten om sin konsumtion och tycker att han kan hålla den på en lagom nivå.

Gäster i studion är alkoholläkaren Sven Andreasson och Johan Edman, historiker och Pia Steensland, beroendeforskare. 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 15 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 08 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 01 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 25 jul kl 10:03(57 min)
Kropp & Själ
Tis 18 jul kl 10:03(57 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".