Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Därför blir du deprimerad
Tis 23 jul 2013 kl 10:03
Programmet är en repris från i våras När Christian var 21 år fick han sin första panikångestattack, panikångesten övergick med tiden i en depression som varade i fem år. Han kände sig ledsen, tyckte livet... var hopplöst och ville inte träffa andra människor. Depression är den vanligaste psykiska sjukdomen och drabbar hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män någon gång under livet. I dagens program diskuterar vi vad man vet om orsakerna till depression. De senaste åren har forskarna börjat intressera sig för kopplingen mellan inflammation och depression.

Depression är idag en av de vanligaste orsakerna till att man söker sig till sin vårdcentral. Vi besöker Gröndals vårdcentral och träffar läkaren Sonja Holmquist som ofta får bedöma och behandla depression.

Medverkar i programmet gör också: Sophie Erhardt, docent i farmakologi samt psykiatriprofessorerna Lil Träskman Bendtz, Lunds universitet, Hans Ågren, Göteborgs universitet och Yvonne Forsell, Karolinska institutet i Solna.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".