Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Brittiska Eliaskvartetten spelar Haydn, Britten och Mendelssohn + 5 x Credo för kör a cappella
Ons 17 jul 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör britter spela Britten - Eliaskvartetten framför den engelske tonsättarens tredje och sista stråkkvartett, komponerad 1975, ett år innan hans död. Gänget spelar också en stråkkvartett av Joseph Haydn... samt Felix Mendelssohns hjärtskärande stråkkvartett i f-moll - F som i Fanny, namnet på hans syster som stod honom mycket nära och som hastigt hade gått bort kort innan han komponerade detta verk. I höstas var S:t Jacobs Kammarkör i Italien för att framföra finalbidragen i kompositionstävlingen ''Francesco Siciliani''-priset. Av över 200 bidrag som skickats in till tävlingen uruppfördes tre av styckena i en final i Perugia i september. I denna konsert framförs fem Credo-stycken från tävlingen - de tre finalbidragen skrivna av Eros Negri, Bruno Moretti och vinnaren Giovanni Bonato samt två uruppförande av svenska bidrag komponerade av Pär Olofsson och Bo Hansson.

Britter spelar Britten + 5 x Credo för kör a cappella
Presentatör: Niklas Lindblad.
1. Eliaskvartetten.
a) Joseph Haydn: Stråkkvartett Ess-dur op 64:6.
b) Benjamin Britten: Stråkkvartett nr 3.
c) Felix Mendelssohn: Stråkkvartett nr 6 f-moll.
Konsert 2/2, Grünewaldsalen, Stockholms konserthus.

2. S:t Jacobs kammarkör framför nyskriven musik av italienska och svenska tonsättare. Mattias Wager, orgel och Anders Åstrand, slagverk. Dirigent: Gary Graden.
a) Antonio Eros Negri: Credo.
b) Pär Olofsson: Credo, uruppförande.
c) Bruno Moretti: Credo.
d) Bo Hansson: Credo, uruppförande.
e) Giovanni Bonato: Credo.
Konsert 9/2, S:t Jacobs kyrka, Stockholm.

Sändningen är en repris från 7 mars.

Från Konserthusets hemsida:

Eliaskvartetten har tagit sitt namn från Mendelssohn-Bartholdys oratorium med samma namn, och har snabbt etablerat sig som en av de mest uttrycksfulla stråkkvartetterna i sin generation. De startade 1998 vid Musikkonservatoriet i Manchester där Sara Bitlloch, Donald Grant, Martin Saving och Marie Bitlloch möttes och började spela tillsammans. Brittisk musik har varit deras särskilda intresse men Mendelssohn-Bartholdys kvartetter återkommer de ofta till. 2013 firas också minnet av Benjamin Britten, tonsättaren som skrev opera och kammarmusik, influerad av både nya strömningar under 1900-talet och gamla mästare som Henry Purcell och John Dowland.

Från Stockholms domkyrkoförsamlings hemsida:

Den italienska musikfestivalen Sagra Musicale Umbra och dess kostnärliga ledaren Alberto Batisti är initiativtagaren till en kompositionstävlig vid namn the ”Francesco Siciliani Prize” som gick i staplen förra året i Perugia. Tävlingen skedde även i samarbete med vatikanens kulturråd. Uppgiften var att skriva ett 8-15 minuters körverk, a cappella eller med orgelackompanjemang, till texten Credo - den apostoliska trosbekännelsen.

Över 200 bidrag emottogs och till sist blev det en tävlingsomång med tre finalister. S:t Jacobs Kammarkör fick den stora äran att framföra dessa tre verk i en finalomgång i Basilica San Pietro i Perugia. Det vinnande stycket blev Giovanni Bonatos suggestiva och meditativa bidrag.

I denna konsert framförs tävlingens tre finalistkompositioner tillsammans med ytterligare två bidrag till tävlingen, av Pär Olofsson och Bo Hansson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.31
    Eliaskvartetten - Stråkkvartett Nr 3.
    Kompositör: Benjamin Britten
  • 21.56
    Jean Efflam Bavouzet Piano - Menuett Över Namnet Haydn
    Kompositör: Maurice Ravel
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 20:30(90 min)
P2 Live
Igår kl 19:03(87 min)
P2 Live
Mån 18 sep kl 19:03(117 min)
P2 Live
Fre 15 sep kl 19:03(177 min)
P2 Live
Tor 14 sep kl 19:03(137 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".