Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Myggbiologi och fjälldeltats snabba utveckling
Lör 13 jul 2013 kl 06:14
Hur hittar myggorna fram till oss och våra lockande blodkärl? Skiljer sig olika myggarter från varandra? Vad gör hanarna medan honorna suger blod, och hur lever egentligen mygglarverna? Det är några av... de frågor vi försöker besvara i Naturmorgon den 13:e juli. Fältreporter Anneli Megner Arn träffar myggforskarna Anders Lindström och Eric Blomgren, och tillsammans tar de oss med till myggornas värld. Under sändningens gång kommer vi också att genomföra några experiment. Hur påverkas till exempel myggbettsfrekvensen av en joggingrunda? I Lájtávrre-deltat, strax öster om Sarek, förändras landskapet i rasande takt. Älven för med sig enorma mängder sediment, som avsätts i bankar och revlar. Vattnet skär sig nya vägar, och platsen är sig aldrig lik från ett år till nästa. Här har botanikern Ewa Waldemarsson studerat växternas erövring av det nya landet i 40 års tid - bland annat med hjälp av bambupinnar. Thomas Öberg har träffat henne. Vi ska också titta närmare på hur humlor gör när de hämtar nektar. Visste du att vissa humlor biter sig in bakvägen i blommor, och praktiskt taget stjäl nektar? Entomologen Maj Rundlöf och reporter Lasse Edfast blev vittne till en fräck stöld. Programledare är Erik Kohlström.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".