Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Meny dukar upp en picknick i parken
Tor 11 jul 2013 kl 10:03
I veckans Meny är det picknickdags i parken. Veckans gästkock är Johan Idermark från Bremersons saluhall i Kalmar. Johan bjuder på lättlagad picknickmat. Först packar han upp champagne, jordgubbar och... ost; Brillant Savarin, som lär vara drottning Silvias favoritost. En matig potatiskaka finns det också i korgen, med korv från den lokala lilla tillverkaren i Gullaskruv. En hummus på gula öländska ärtor, god till surdegsbaguette och grönsaksstavar, har han också att bjuda på. Du träffar också Pia Sundhage, aktuell med sitt svenska fotbollslag när EM för damer avgörs i Sverige. Pia sitter på en filt med gitarren i knät och berättar om sin barndoms mat, som mammas oefterhärmliga gratäng med rödspätta och räkor. Annica gör ett försök att återskapa mammas recept. Förhoppningsvis tycker Pia om den gratäng Annica bjuder på!

Pia pratar också om sin förkärlek för bröd. Helst knäckebröd. Dessutom får vi höra hur det gick till när hon skulle börja som coach för det amerikanska damlaget i fotboll och hur hon med en lite otippad metod vann deras kärlek! Men nu håller vi tummarna för Pia och hennes svenska landslag i EM!

I Karin Franssons örtskola bjuder Karin på sina bästa tips om hur man kan använda persilja.

”En av våra mest använda örter”, säger Karin, som aldrig skulle klara sig utan persilja i köket.

Karin tipsar bland annat om vilken god pesto man kan göra med persilja, om man inte har tillräckligt med basilika hemma. Dessutom gör Karin gärna en emulsion med persilja. Då förväller hon den snabbt i kokande vatten, sedan lägger hon persiljan i isvatten, häller av noga och mixar sedan med lite god buljong, kanske hönsbuljong. Sedan fyller hon på med en god olivolja och pressar ner en aning citron, bara någon droppe. Därefter, om du vill ha den mer simmig, matar hon ner lite agar agar som hon har löst upp i lite hett vatten. Mix slätt. Eller gör en god olja med förvälld persilja och olivolja. Så god att bara ringla över en god sallad eller en köttbit.

Menys reporter Helena Strömblad besöker Orranäs getostgård i Jämjö. Där träffade hon Boel och Lars Dahlborg. Det har gått fyra år sedan paret bytte livsstil, sålde huset i Stockholm och sa upp sig från sina fasta arbeten för att bli getbönder utanför Kristianopel vid Blekingekusten. På gården har de ett 60-tal getter, de ystar getost i eget mejeri och säljer ost och bocksalami i gårdsbutiken. 

Vill du ha tips på hur du kan fira den kommande veckan lite extra, lyssna på våra tips! Bland annat är det ju Franskrikes nationaldag den 14 juli och samma dag fyller kronprinsessan Victoria år.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Meny
Meny
Tor 21 sep kl 10:03(29 min)
Meny
Tor 14 sep kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 07 sep kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 31 aug kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 29 jun kl 10:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".