Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Dödsögonblicket
Tis 30 jul 2013 kl 10:03
Kropp och Själ sommarspecial v.31 Alla människor kommer att dö. Slutet är oundvikligt. Och ingen kommer kunna berätta efteråt hur det var. Kanske är det just det, det faktum att ingen riktigt vet hur det... är och att ingen kan undvika det som gör döden skrämmande för vissa medan andra snarare upplever det som är det kittlande. Fram till 1988 fanns det ingen lag i Sverige som fastställde exakt när vi dog. Utan vi dog när hjärtat slutat slå. Men sen 1988 så dör vi här i Sverige först när vår hjärna upphör att fungera. Den så kallade hjärndöden. I veckans program ska vi berätta historien om hur vi kom fram till dödsögonblicket, hur vi gick från hjärtdöd till hjärndöd och hur det kom att påverka donationsvården. Och just donationsvården står snart inför nya utmaningar - juridiska såväl som praktiska - när man eventuellt ska börja ta organ från patienter som dött hjärtdöden och inte hjärndöden som idag.

 I studion får vi besök av idéhistorikern Ulla Ekström von Essen. Vi träffar också Anders Milton, regeringens nuvarande utredare i donationsfrågor, samt överläkare Michael Wanecek. Men vi berättar också om Patrik ifrån Forshaga som i maj 2012 var på väg in till akuten i Karlstad. Väl framme på sjukhuset dödförklarades han, en vecka senare lämnade han sjukhuset igen, fullt levande. 
Kropp och Själ sommarspecial görs av Martin Johnson och Simon Moser

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Igår kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 15 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 08 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 01 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 25 jul kl 10:03(57 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".