Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Jakten på 77 000 försvunna unga människor
Tis 16 jul 2013 kl 14:30
I Sverige finns 77 000 unga som varken pluggat eller jobbat på tre år.

– Ganska hemskt att man kan försvinna bara sådär helt plötsligt.

En dag stannade Victor Yngman i Skellefteå hemma från skolan. Det slutade med att han satt hemma i hela två år. Spelade spel, kollade film och sov.

– Jag lämnade inte huset särskilt ofta. Vad ska man säga i en diskussion när man bara sitter och spelar om dagarna. Livet kändes helt meningslöst när jag bara var hemma och gjorde ingenting, säger han.

Marwin Nilsson på Arbetsförmedlingen har räknat ut hur många unga som varken pluggat eller jobbat på tre år. Han är förvånad över att de är hela 77 000 personer.

– De ökar i nästan samtliga landets kommuner. Det är ingen som vet något om dem egentligen. Det är ett allvarligt samhällsproblem att så många unga hamnat helt utanför. Det är ju de som ska ta över och producera framöver.

Kluvet Land hänger med Uppsök Malmö som knackar dörr i jakten på ungdomar som tillbringar dagar, månader och år utan att vare sig plugga eller jobba. Mohammed El Jaouni som nyss börjat jobba på Uppsök Malmö var en av dem.

– Jag var som alla andra ungdomar. Inget jobb, ingenting att göra om dagarna, ingenting att vakna för på morgonen. Sen träffade jag killarna från Uppsök Malmö och de började motivera mig. Visade att det aldrig är för sent. Det finns alltid jobb om man söker rätt, säger han.

Ett program av reportrarna Filippa Armstrong, Mikael Olsson och Anna Burén. Producent Magdalena Martinsson, projektledare Agneta Kellgren och tekniker Björn Nitzler.

Kluvet Land har nu stängt kommentarsfältet därför att redaktionen tar semester. Det går förstås bra att mejla istället! Använd meddelanderutan/Agneta Kellgren, projektledare Kluvet Land i P1.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
I väntan på BUP Tor 07 dec kl 10:35(24 min)

Allt fler söker sig till BUP och köerna växer. Varför behöver fler barn och föräldrar hjälp och vad händer med familjerna när väntetiderna växer?

Samma jobb, olika lön Tor 30 nov kl 10:35(25 min)

I Kiruna tjänar undersköterskorna över 2 000 kr mer i månaden är undersköterskor i Norrköping. Vad är det som styr lönesättningen?

Bonde söker arvtagare Tor 23 nov kl 10:35(25 min)

Allt färre unga tar över sina föräldrars jordbruk. Hur känns det att bli den sista bonden på sin släktgård? och hur känns det för barnen när deras yrkesval även avgör gårdens framtid?

En bruksort utan bruk Tor 16 nov kl 10:35(25 min)

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

Rätten till en meningsfull vardag Tor 09 nov kl 10:35(25 min)

Hur bemöter samhället normalbegåvade personer med autism? Är det personen som ska anpassa sig till den dagliga verksamheten eller är det verksamheten som ska anpassa sig till personen?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".