Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Arbetslöshet gör unga sjuka: ”ett dråpslag"
Tis 23 jul 2013 kl 14:30
Som ett jordskred. Så har ungdomsarbetslösheten ökat i Sverige de senaste årtiondena. Och som ett jordskred underminerar arbetslösheten unga människors hälsa. Och gör dem sjuka.

– Det är vissa perioder när det är väldigt tungt och jag har svårt att engagera mig och komma ut och göra saker. Jag känner att jag som är så dålig att jag inte ens kan få ett jobb är jag värd att göra det här roliga?

Det säger Sofia Hedlund-Storkamp i Umeå. 32 år gammal. Arbetslös många gånger om.

– Det tär på en att hela tiden ifrågasätta sig själv. Vad är det för fel, varför fick jag inte det här jobbet? Jag har varit deprimerad i omgångar, berättar hon.  

Unga som är utan jobb tänker oftare på att ta sitt liv än unga som jobbar. De har svårare att sova och lider mer av oro och ångest. Det visar Folkhälsoinstitutets Nationella Folkhälsoenkät. Och att arbetslöshet skadar hälsan är forskarna överens om. 

– Man blir rastlös, stressad och ofta blir man deprimerad och nedstämd, säger professor Anne Hammarström vid Umeå Universitet.

Hon har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att forska kring vad arbetslöshet gör med ungas hälsa. Nu undersöker hon vilka konsekvenser det får på lång sikt om en människa är arbetslös i unga år. Och ärren verkar sitta i länge.

– Våra resultat antyder att man inte blir riktigt återställd även sen man börjat jobba. Vi har grovt underskattat hälsoeffekterna av ungdomsarbetslösheten.

25 procents ungdomsarbetslöshet. Vad tänker du om det?

– Det är ett slag mot unga människors möjligheter, hälsa och liv. Det är ett dråpslag mot dem att det är så höga nivåer, säger professor Anne Hammarström.

Att vara arbetslös och dessutom bo själv. Det kan bli ensamt. Så har det varit för Sofia Hedlund-Storkamp i perioder. Då brukade hon gå på stan för att få träffa lite folk.

– Jag blev en jättejobbig kund som gick i affärer och frågade en massa och inte köpte nåt, för jag hade ju inga pengar. Jag var inne och provade skor och kläder. Och ofta inne i bokaffären och frågade har ni den här boken och när kommer nästa bok i den här serien, och har ni några bra boktips?

Professor Anne Hammarström är skoningslös i sin kritik mot politiken.

– Om man verkligen hade velat motarbeta ungdomsarbetslösheten hade vi inte haft de här nivåerna. Under 2000-talet har inte arbetslösheten motarbetats särskilt mycket i vårt land. Vi har enormt höga nivåer jämfört med vad vi skulle kunna ha.

Ett program av reportrarna Anna Burén, Mikael Olsson Al Safandi. Producent Magdalena Martinsson. Projektledare Agneta Kellgren.

Kluvet Land har nu stängt kommentarsfältet därför att redaktionen tar semester. Det går förstås bra att mejla istället! Använd meddelanderutan/Agneta Kellgren, projektledare Kluvet Land i P1.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
En bruksort utan bruk Tor 16 nov kl 10:35(25 min)

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

Rätten till en meningsfull vardag Tor 09 nov kl 10:35(25 min)

Hur bemöter samhället normalbegåvade personer med autism? Är det personen som ska anpassa sig till den dagliga verksamheten eller är det verksamheten som ska anpassa sig till personen?

Allt fler får avslag på sin ansökan om sjukpenning. Thomas Persson opererade handen och innan rehabiliteringen var över drog Försäkringskassan in hans sjukpenning.

Posten och yrkesstoltheten Tor 26 okt kl 10:35(25 min)

Från stolt postiljon i uniform, till utskälld, jagad brevbärare. Posten har varit en arbetsplats där många stannat ända fram till pensionen men det är något som nu håller på att ändras.

Striden om de statliga jobben Tor 19 okt kl 10:35(25 min)

Sverige ska hålla ihop, sa statsministern och civilministern när de meddelade att sju myndigheter ska flytta från Stockholm ut i landet. Vad många inte vet är att allt kan ha startats av att en...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".