Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Public Shaming och Stina Dabrowski
Lör 20 jul 2013 kl 11:03
Public Shaming Inför premiärmatchen mot Danmark i EM kallades dom för kossor och flator på twitter - de svenska fotbollsdamerna. Sexistiska och kvinnohatiska kommentarer haglade i de sociala medierna... Det var djupt deprimerande läsning. Efter premiären sammanställde Jack Werner ett antal representativa hatkommentarer, skärmdumpade och twittrade ut dessa till allmän beskådan. På ett pricksäkert sätt exponerades sexismen och hatet och det ledde till en viktig debatt om kvinnohatet som även fick statsministern att ta ställning. I USA finns flera sajter som systematiskt sammanställer och exponerar sexism, rasism, homofobi och andra fördomar som publicerats på nätet. Det kallas ofta för PUBLIC SHAMING -personer bakom hatiska åsikter naglas fast vid den digitala skampålen. Men det väcker också frågan om vem som ska bestämma vem som ska skämmas. Och vem ska ta ansvaret för publiceringar som kan få svidande följder för den som drabbas av Public Shaming. Katarina Andersson träffade Jack Werner för att prata om det här. Det stora BH-upproret BH upproret bröt ut i veckan. Detta sedan Göteborgstidningens chefredaktör Frida Boisen reagerat över att barnen i dotterns klass vill ha BH och att barn och ungdomar visar på tok för stort intresse för - smink. Låt barn vara barn är budskapet. En som pekades ut som ett symptom på att en sjuk utseendefixering går allt lägre ned i åldrarna är bloggerskan Miss Lissibell. En tolv årig flicka från Ödsmål som bloggar om smink och som blivit en superstjärna med över 20 miljoner klick på sin youtubekanal. Medierna i P1 har träffat Miss Lissibell - eller Lisa Jonsson som hon heter. Vad säger hon om sin sminkblogg och om debatten i veckan som pekar ut henne som ett problem i tiden? Stina Dabrowski Hon har utsetts till århundradets svenska kvinnliga tv-personlighet. Hon har fått Muammar Gaddafi att hoppa i tv och intervjuat Nelson Mandela, Madonna, Dalai Lama och Margret Thatcher. Men efter 50 fyllda hände något. Från att ha varit intervjuaren som alla tv-bolag slogs om var det ingen som vill ha hennes intervjuer längre. Martin Wicklin möter Stina Dabrowski för att prata om intervjuteknik, karriären och om 60 + som det nya paradiset.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

DN skrev om sexuella trakasserier på medieutbildning och Paragraf gick till motattack. Mediers försiktighet vid självmord. Metoo i riksdagen, brist på politiskt intresse eller bristande journalistik?

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".