Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Yamanaka backade cellen till ursprungsläget
Mån 05 aug 2013 kl 12:10
Nobelpristagaren i medicin Shinya Yamanaka var den som visade världen att kroppens celler kan förmås att backa till ett ursprungligt stadium där de har förmågan att bli vilken typ av celler som helst... Efter upptäckten fick han starta ett helt forskningsinstitut inriktat på forskning om sådana så kallade iPS-celler.

Shinya Yamanaka lyckades  2006 på ett förbluffande enkelt sätt backa hudceller till ett ursprungligt stadium där de har alla möjligheter som annars bara tidiga embryoceller har: De kan utvecklas till vilken typ av cell som helst. Bara fyra gener behövde han tillsätta för att cellerna skulle backa i utvecklingen till detta ursprungliga stadium.

– Vi visste inte alls hur många som skulle behövas. Men det var bra för oss att det var just fyra. Hade det räckt med en hade många andra klarat det före oss, och hade det varit hundra hade nog ingen lyckats, säger Shinya Yamanaka när Vetenskapsradion besöker honom på forskningsinstitutet han förestår i Kyoto.

Där pågår nu bland annat forskning för att undersöka andra sätt att förmå cellerna att backa. De fyra generna har redan blivit tre, och kanske finns också andra möjliga sätt att vända cellernas utveckling, tror Shinya Yamanaka.

Samtidigt försöker andra forskare, både på Yamanakas forskningsinstitut och på många andra håll i världen, att få stamcellerna att bli medicinskt användbara. Nästa år räknar forskare i Kobe med att börja kliniska försök med behandling av makuladegeneration, förändringar i gula fläcken i ögat, med hjälp av celler som gjorts av iPS-celler.

Vi träffar förutom Nobelpristagaren själv också hans kollega Knut Woltjen, som visar runt i laboratoriet och låter oss titta på de allra första mänskliga hudceller som Yamanaka och hans medarbetare lyckades backa till stamcellsstadiet 2007. De odlas fortfarande på laboratoriet, under sådana betingelser som gör att de bibehåller sin pluripotens, det vill säga förmåga att bli vilka celler som helst, och inte utvecklas till någon särskild sorts celler.

Programmet sändes första gången i november 2012

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".