Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Cancersjuk flicka botades med HIV-virus
Ons 31 jul 2013 kl 12:10
En sjuårig flicka med svårbotad leukemi var döende. Men den amerikanske professorn i immunterapi tog till ett djärvt grepp. Han behandlade barnet med ett förändrat HIV-virus och flickan räddades. Men hur... gick det till, och hur går forskningen vidare från ett enskilt fall? Professor Carl June har varit på Stockholmsbesök och berättar om forskningen. I april ifjol började de behandla barn med leukemi, barn där ingen traditionell behandling med benmärgstransplantation och cellgiftbehandling hjälper.

Metoden var så ny att forskarna ännu inte har hunnit publicera sig i någon vetenskaplig tidskrift, men när alternativet var att Emily skulle dö tog man risken och prövade. Emily blev frisk på några månader.

Den enklaste förklaringen av metoden är att man tar blod från patienten, förändrar vissa celler (sk T-celler) genetiskt i laboratoriet genom att låta dem infekteras med ett förändrat men ofarligt HIV-virus. Blodet med de genmodifierade cellerna förs sen tillbaka till patienten, och de tar död på cancercellerna.

Det låter som ett mirakel, eller hur? Men allt var i förväg uttänkt, och prövat på försöksdjur, så man visste i teorin vad man gjorde. Samtidigt kunde man inte vara säker på hur en människa skulle reagera på metoden. Men man hade inget val, flickan var definitivt döende.

Behandlingen var långt ifrån enkel. Man stötte på problem med hög feber hos den lillla flickan, och i framtiden måste metoden anpassas så att man inte utsätter patienten för en sådan biverkan, som kan riskera patientens liv.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 21 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".