Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ägget ruvar på lösningen
Mån 29 jul 2013 kl 12:10
Britten John Gurdon skapade stamceller redan i slutet av 1950-talet med cellkärnor och äggceller och lyckades klona grodor med cellkärnor från tarmceller inpetade i grodägg. Nu får John Gurdon dela förra... årets Nobelpris i medicin eller fysiologi med japanen Shinya Yamanaka. Vetenskapsradions Lars Broström har träffat John Gurdon på Gurdon Institute i Cambridge.

I dagens Vetandets Värld ska vi få stifta lite närmare bekantskap med John Gurdon som delar förra årets Nobelpris i medicin eller fysiologi med japanen Shinya Yamanaka. De belönas för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens. På ren svenska betyder det att vilken cell som helst i en levande varelse kan göras om till en slags stamcell. Dessa stamceller kan sedan bilda vilken sorts cell som helst i organismen, eller som med fåret Dolly, klona hela organismen.

Britten John Gurdon skapade stamceller redan i slutet av 1950-talet med cellkärnor och äggceller och lyckades klona grodor med cellkärnor från tarmceller inpetade i grodägg. Vetenskapsradions Lars Broström träffade John Gurdon i Cambridge på forskningsinstitutet med det passande namnet the Gurdon Institute.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".