Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Skogen är temat för veckans Meny
Tor 08 aug 2013 kl 10:03
I veckans program möter du gästkocken Carina Jönsson från restaurang Gröna Tuppen i Fårhult, mellan Västervik och Hultsfred. Till hennes restaurang tar man med fördel tåget, en smalspårig järnväg som passerar... alldeles utanför. Och själva krogen är sedan många år inrymd i den före detta stationsbyggnaden.

När Carina öppnade restaurangen under slutet av 1980-talet hade hon en dröm om att bjuda på mat inspirerad av Sydeuropa, och snart blev platsen känd som ”Smålands Provence”.
”Men på den tiden visste få av gästerna var ratatouille var, utan i menyn fick jag förklara att det var en grönsaksröra”, ler Carina.
I dagens Meny bjuder Carina på en slät vegetarisk soppa med örtolja och tomatfoccacia. Därefter blir det en av Gröna Tuppens eterneller på menyn, överbakad kyckling med örter och till avslutning en hyllning både till skogen och Småland, krösaparfait med zabanyone.
”Krösamos är ju småländska för lingonsylt”, förklarar Carina, som faktiskt fick hjälp av Astrid Lindgren själv när hon började kampen för att både rädda den smalspåriga järnvägen och jobbet med att renovera det hus där restaurangen ligger.

Under vinrankorna på en annan restaurang, Kackelstugan på Öland, träffar vi Tina Ahlin, mångsidig artist som även har ett stort matintresse. Bland annat har hon varit med i TV-programmet ”Halv åtta hos stjärnorna”.

I programmet får du även följa med till Borgens konserver i Borgholm, en traditionsrik fabrik. Menys reporter Helena Strömblad fick med sig hem ett recept på murkelsås, inklusive råd om hur man anrättar murklorna så att de blir en njutning för både kropp och själ.

I Karin Franssons örtskola pratar Karin om timjan.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Tarmbakterierna, maten och du Tor 23 nov kl 10:03(30 min)

Lina Nertby och Mia Clase mötte tarmbakterierna för tre år sen och deras liv förändrades. Fredrik Bäckhed forskar på kopplingen tarmbakterier, mat och hälsa.

Säsongens bästa gurka heter – pumpa! Tor 16 nov kl 10:03(30 min)

Om att försöka odla världens största pumpa. Kockar och kokboksförfattares favoritpumpor och favoritrecept. Och om pumpor i Japan och Kina.

Vi hissar och dissar halvfabrikat Tor 09 nov kl 10:03(29 min)

Skäms du när du köper halvfabrikat? Eller är det smarta genvägar? Vad funkar? Och vad går bort? Vi provsmakar.

Socker – en gång var det dyrt och exklusivt. Det vita guldet. Socker var en av de viktigaste varorna under kolonialismen. Socker och slavhandel gick hand i hand.

Kommer kokboken långsamt dö, och det digitala ta över? Eller kan de ha nytta av varandra? Paret bakom Green Kitchen Stories siar om framtiden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".