Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes tisdag 6 augusti 2013 kl 10.03

Vad händer med vårt medvetande när vi dör?

Det är en helt ny teknik i slutet av sextiotalet, tidigare har nästan alla patienter som fått akut hjärtstopp dött, men nu kan man plötsligt rädda dem vars liv tidigare skulle gått förlorat. Så när mannens hjärta börjar slå igen och patienten sakta vaknar till liv igen känner sig Dr Pim van Lommel och hans kollegor sig stolta över att ha lyckats. Men, patienten är missnöjd. Det var en så vacker upplevelse att få dö och så hemskt att få komma tillbaka till den trasiga kroppen. Han hade en nära-döden-upplevelse. För Dr. van Lommel var patientens upplevelse fullständigt ologisk. Hur kunde han uppleva någonting när medvetandet upphör bara efter några sekunder efter det att han dött?

Hör professor i Neurologi Lars Olsson om på vilket sätt hjärnan är kopplad till just medvetandet. I studion får vi också besök av arkeologen och författaren Jonathan Lindström som nyligen släppte boken Medvetandets gåta, om hjärnan, själen och konsten att kila runt hörnet. 

Men i det här programmet ska vi inte bara gå till djupet med vad det är som händer med vårt medvetande när vi dör, utan vi ska också se vad som händer med våra kroppar efter det att medvetandet försvunnit och bara skalet finns kvar; Med hjälp av rättsläkare Tommie Olofsson så berättar vi om kroppens sista resa, från det att det sista andetaget tas tills då förruttnelse processen sätter igång.  


Kropp och Själ sommarspecial görs av Martin Johnson och Simon Moser

Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Tis 14 feb kl 10:03(55 min)
Tis 07 feb kl 10:03(55 min)
Tis 31 jan kl 10:03(55 min)
Tis 24 jan kl 10:03(54 min)
Tis 17 jan kl 10:03(54 min)
Upptäck innehåll från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.