Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Från Commercial Street till fransk islam
Tis 28 aug 2012 kl 13:45
I dag rör vi oss från ett centrum till ett annat - från finansvärldens London till muslimernas Paris. Först hör vi historikern Henrik Chetan Aspengren söka Europas centrum precis utanför the City i London... Därefter frilansjournalisten Ingmarie Froman, som läser en bok av en känd fransk islamolog. Boken handlar om den märkliga utveckling som skett inom fransk islam.

Commercial Street heter den gata i utkanten av the City i London som Henrik Chetan Aspengren anser utgör Europas centrum. Hör varför!

Och boken Ingmarie Froman tar sig an är skriven av islamologen Gilles Kepel - en bok med titeln ”Quatre-vingt-treize”, som Kepel säger är slutpunkten i hans forskargärning

Den innehåller historien om den paradoxala utveckling som skett inom fransk islam under de senaste decennierna. Medan den franska regeringen etablerat ett muslimskt råd som är tänkt att fungera som muslimernas officiella språkrör, har många yngre muslimer i förorterna blivit alltmer radikala och vänt ryggen både åt majoritetssamhället och det muslimska rådet.

Böcker:
Gilles Kepel: Quatre-vingt-treize, 2012
På svenska av Gilles Kepel: Gud tar hämnd, 1993 och Kampen om islam, 2006

Ljud:
#link=326681#


Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 19 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".