Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Karriär och knark
Ons 28 aug 2013 kl 11:03
Han är en framgångsrik civilekonom och entreprenör, som förlorade ett toppjobb i Bryssels finansvärld. Missbruket kostade honom och arbetsgivaren tusentals koronor per dag, till den dagen då korthuset... rasade..


- Min vardag blev att upprätthålla en fasad. Jag blev en mästare i att manipulera och att lägga ut dimridåer.
Den mesta tiden av arbetsdagen gick åt att fixa knark.. och att hålla skenet uppe inför kunder och chefer, berättar Martin Sjöberg.
Kraschen kom en dag när Martin somnade inne på kontoret i samband med en eldsvåda.
Han reste hem till Sverige och började en mödosam avvänjning med total avhållsamhet  och 12-punktsprogram.
Då träffade han numera vännen och kollegan Fredrik Ljung. Båda hade liknande upplevelser med missbruk. Tillsammans startade dom företaget Ljung&Sjöberg, för att aktivt arbeta med drogrelaterade personalproblem på arbetsplatserna runt om i Sverige. Martin och Fredrik gjorde alltså sina tidigare erfarenheter med eget  missbruk till en framgångsrik affärsidé, att hjälpa andra med alkohol- och drogberoende.
- Själv hade jag två hjärtstillestånd men nu är jag tillbaka. Jag träffar ju genom jobbet många människor som kommer fyllda av skam, skuld, ånger, rädslor. Sen efter ett tag har livet återvänt och jag tycker det är fantastiskt att se det i människors ögon, det är i ögonen man ser det… hoppet, berättar Martin

Jessica Storbjörk är docent och universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon forskar vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning ,SoRAD.
Enligt en forskningsstudie som SoRAD gjorde 2011 tar sig de flesta tunga missbrukarna sig ur sitt beroende. 
Två av tre som fick vård i början av 2000 talet var drogfria fem år senare, enligt en senare uppföljningsstudie. De hade också i flera fall ordnat bostad och jobb.
De som har haft kontakt  missbrukarvården verkar generellt sett nöjda. Mindre nöjda är de som haft kontakt med socialtjänsten och de riktigt tunga missbrukarna.

-Studien visar att flera missbrukare tar sig upp än vi tidigare trott, enligt Jessica Storbjörk på SoRAD.

 

Lyssna på de andra två programmen i temat:

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Äntligen slipper jag hålla käften! Tis 21 nov kl 11:04(29 min)

I Saudiarabien hade Intisar ingen rätt att uttrycka sig och kunde inte röra sig fritt. När Eskilstuna blev hennes nya hem fick hon plötsligt tillgång till det som tidigare varit förbjudet (REPRIS).

Hajar och frigörelsen Mån 20 nov kl 11:04(28 min)

Hajar hörde sin mammas väninnor prata om hur de blev slagna av sina män. Hon blev arg. Så ville inte hon leva. Som trettonåring startade hon föreningen Hoppet för kvinnorna i Hammarkullen.

Jag ljög om min ålder Tis 14 nov kl 11:04(26 min)

"Jag undviker folk och sociala sammanhang för jag vill inte ljuga mer", säger Ali. Han gjorde det för att öka chanserna att få stanna i Sverige. Hur är det att leva med den lögnen?

Entreprenören och flyktingkrisen Mån 13 nov kl 11:04(29 min)

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis. Vi har följt honom i Campus Vågbro Park under ett år.

En pissfitta till journalist Tis 07 nov kl 11:04(28 min)

På två och en halv månad får Sarah Britz 73 olika mejl från en man som tycker att hon skriver om fel saker och gör ett dåligt jobb. "Din jävla pissfitta." Det ingår i jobbet. Eller?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".