Tolerans ur olika synvinklar

Sändes torsdag 6 september 2012 kl 15:03
Pernilla Stalfelt om tolerans. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
1 av 2
Pernilla Stalfelt om tolerans. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Putin flyger med tranor. Foto: Alexei Druzhinin / Scanpix
2 av 2
Putin flyger med tranor. Foto: Alexei Druzhinin / Scanpix

Flera av höstens böcker diskuterar begreppet tolerans. Barnboksförfattaren Pernilla Stalfelt har skrivit en bilderbok vars syfte är att få barn att reflektera över likheter och olikheter. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö undrar om svenskarna verkligen gillar olika och vilka konsekvenser det i så fall får för integrationen. Imorgon möts de i en diskussion. Hur toleranta är vi? Och var går gränsen för vad som kan tolereras? Och vad är skillnaden mellan att förstå och tolerera?

Ryanairs VD har kallat sina kunder idioter. Hur arrogant kan en VD vara utan att skada sitt företags varumärke? Eva Ossiansson, varumärkesforskare på Handelshögskolan i Göteborg, reder ut.

Vissa simmar med delfiner, andra dansar med vargar och nu har Rysslands president flugit med tranor. Men hur det är med president Putin kunskaper i ornitologi, han fick ju inte med sig hela flocken och har tranor blivit storpoilitk? Susanne Åkesson, professor evolutionär ekologi Lunds Universitet funderar och SR:s fd korrespondent i Ryssland Fredrik Wadström pratar om Putins mediala strategi.

Och så kommer Marie Lundström förbi, och berättar lite om sitt nya bokprogram som startar på lördag.

producent:  Anders Diamant   anders.diamant@sverigesradio.se

Skriv ut

Dela