Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentära berättelser från Sverige och världen.
Ett avsnitt från Verkligheten i P3
Från knytnävsslag till kramar
Ons 11 sep 2013 kl 18:03
När Ida är i 20-årsåldern får hon betalt för att pressa folk på skulder genom att hota dem eller utöva våld. Vid ett tillfälle spårar det ur när Ida spikar upp en man på en vägg med spikpistol, rakt genom... handflatorna - medan hans barn ser på. I Verkligheten ikväll hör du Ida Holmsten berätta sin historia, om sitt våldsamma förflutna och om kramen i datasalen som blev en början på ett nytt liv.

Ida Holmsten berättar att hon slog en annan människa för första gången i mellanstadiet. Det blev startskottet för en destruktiv och våldsam uppväxt, med sprit, vit makt-musik och slagsmål. Att slå en annan människa, säger Ida, var ett sätt att få andra att känna hur mycket smärta hon själv bär på. 

När Ida får sina två barn som tonåring ser det ut som att hon skulle lämna det mörka bakom sig. Men när hennes styvpappa dör i sviterna av sitt alkoholmissbruk krackelerar allt, säger hon.

Ida ska sedan förlora vårdnaden om båda sina barn, enligt henne försörja sig som skuldindrivare och dömas till fängelse innan det vänder – till viss del tack vare en kram i en datasal. 

När Verkligheten träffar henne har hon bytt kickarna från våldet till kickarna att hjälpa andra människor. Hon har följt sin granne Maj-Britt ända från hemstaden Katrineholm till Karolinska sjukhuset i Solna för att Maj-Britt ska på läkarundersökning.

Ida berättar sin historia i boken "Jag är Ida – en ung kvinnas våldsamma liv" av Ida Holmsten och Theodor Lundgren. Idag har hon återfått vårdnaden av sina två barn och har dessutom ett tredje med mannen hon lever med. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Klangkarussell, Will Heard - Sonnentanz
  Album: Sonnentanz
  Kompositör: Adrian Held, Tobias Rieser
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.14
  Nimo - S H U N O
  Album: S H U N O
  Kompositör: Daniel Zargar, Jesper Welander
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.26
  Postiljonen - Atlantis (Radio)
  Album: Atlantis
  Kompositör: Postiljonen
  Bolag: HYBRIS
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Verkligheten i P3
Shangas skolprojekt vann en miljon Ons 13 dec kl 20:06(20 min)

På tåget ringer Shangas telefon. En höjdare från ett bilföretag vill ge jämställdhetsprojektet Locker Room Talk ett pris. Snart är Shanga i direktsänd TV och får beröm – av självaste Zlatan.

Sexslav i Sverige – del 2/2 Tis 12 dec kl 20:06(21 min)

När Sara var 17 blev hon tvingad till att sälja sex – inlurad av sin bästa vän. Under nästan tre års tid såldes hon som sexslav till olika främmande män. Men det ska komma ett sista tillfälle.

Sexslav i Sverige – del 1/2 Mån 11 dec kl 20:06(19 min)

En kväll får Sara ett telefonsamtal av sin bästa vän. "Gör dig klar för vi ska på fest!" säger kompisen. Men det är ingen fest Sara ska komma till. Det är början på en tre år lång mardröm.

Sara födde sitt döda barn. Leo lever life på Antarktis. Robin blev "Onaneraren" över en natt. Rubrikerna i Verklighetens söndagsutgåva!

"Här kommer Runk-Robin!" Ons 06 dec kl 20:06(19 min)

Hur ärlig vågar du vara om sex? När lokaltidningen undrade vad 17-åriga Robin gör på sin fritid svarade han: "Onanerar". Nu hyllas han som en legend av sina skolkompisar. Men alla är inte lika glada.

Upptäck avsnitt från programmet Verkligheten i P3

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".