Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vägen mot en säkrare klimatrapport
Mån 16 sep 2013 kl 12:10
Snabbare issmältning i Arktis, men långsammare ökning av jordens medeltemperatur. Allt blev inte som FN:s klimatpanel IPCC förutsåg i sin rapport 2007. Vad var det som inte stämde i modellerna och vad... har forskarna lärt sig sedan dess?

 I Vetandets värld berättar fem klimatforskare vad som var osäkert i de vetenskapliga underlagen till den förra rapporten och hur man arbetat vidare med de frågorna. Förutom att datorerna blivit kraftfullare och modellerna bättre, så har mycket mer data samlats in och nya upptäckter gjorts. Utmaningarna har bland annat handlat om vilken roll metan från havsbotten och sotpartiklar i atmosfären spelar.

 Frågan är också hur mycket koldioxid skogen och havet kan ta upp nu och i framtiden och kanske framför allt hur de klimatviktiga molnen bildas. Enligt forskarna kan vi förvänta oss en mer pricksäker IPCC-rapport 2013, även om många detaljer återstår att beskriva.

Medverkande:
Penena Mosesee, invånare i Pangnirtung, Baffin Island.
Kim Holmén, internationell forskningschef, Norsk Polarinstitutt.
Leif Andersson, professor i marin kemi, Göteborgs universitet.
Per Erik Karlsson, adj. professor på inst. för biologi och miljövetenskap och forskare på IVL.
Mattias Hallquist, professor i atmosfärskemi, Göteborgs universitet.
Gunilla Svensson, professor på meterologiska institutionen Stockholms universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Igår kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".