Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Svenskarnas syn på brott och straff
Mån 16 sep 2013 kl 13:35
När man frågar folk på stan om de vill ha hårdare eller mildare straff så svarar de flesta att de vill ha hårdare straff. Det är också den bild som målas upp i till exempel media, och i den offentliga... debatten hänvisar ofta olika politiker och debattörer till det allmänna rättsmedvetandet när de vill skärpa straffen. Men när kriminologen Kristina Jerre lät olika personer ta ställning till konkreta brottsfall så föreslog många istället betydligt mildare påföljder än vad som döms ut i verkligheten. Kristina Jerre såg också att det finns en stor spridning i allmänhetens åsikter - vissa vill ha strängare straff, andra vill ha mildare straff och några ville över huvud taget inte att fängelsestraff ska dömas ut. Det allmänna rättsmedvetandet visade sig alltså vara betydligt mer komplext och nyanserat än vad många av oss kanske tror. Dessutom handlar det om litterära golfskildringar. Golf har ju blivit en stor sport i Sverige, men nu närmar sig hösten och det är snart slut på säsongen. Många kryper då hellre upp i soffan med en bok, och varför inte då en bok om just golf? En som intresserat sig för dessa golfskildringar är litteraturprofessorn Johan Svedjedal som tar oss med på en golfrunda. Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".