Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Husbys självkänsla i förändring
Tis 17 sep 2013 kl 11:03
Några månader efter kravallerna reflekterar 28 åriga Emine över det som hände och kommer fram till att det har skett en förändring. Passiviteten i samhället har vänt och ilskan börjar ge uttryck.


Hon är uppvuxen i Husby och de åren var präglade av utanförskap och maktlöshet, känslan av att man inte var accepterad satte sina spår i hennes självkänsla: 
-Jag kände att jag var fel. Att det jag är inte är rätt, det är inte bra nog. Att jag måste anstränga mig för att vara så lik en svensk innerstadsbor som möjligt för att kunna vara accepterad och för att kunna bevisa att jag visst duger.
Sökandet efter bättre självkänsla har inte varit enkel för ensamstående mamman Emine och det är just bättre självkänsla som unga i Husby behöver, tycker hon.

Det andra programmet av tre i Tendens serie: Efter kravallerna. 

Reporter: Lorin Ibrahim

Lyssna också på de andra programmen  serien:

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer

Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade? (REPRIS)

Hög på lustgas Tis 12 dec kl 11:04(31 min)

Lustgas är idag ett trendigt berusningsmedel bland unga i Sverige. I färgglada ballonger säljs gasen på rejv, klubbar och barer. I Finland har försäljningen förbjudits, men i Sverige är det lagligt.

Jag vill festa i det fria Mån 11 dec kl 11:04(28 min)

Det är mitt i natten. Gina och hennes vänner går i skogen och letar efter svartklubben där de ska dansa tills i morgon och kanske ta droger. Festen saknar tillstånd och polisen är beredd. 

Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".