Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Varför hör jag så dåligt i mobilen?
Tis 24 sep 2013 kl 12:10
Det hackar, brusar och bryts, och det kan vara svårt att höra skillnad på bokstäver. Trots alla nya smarta funktioner i mobiltelefoner fortsätter ljudet vid röstsamtal ofta att vara dåligt. Vad beror det... på och finns det något att göra åt saken? Det får vi reda på i dagens Vetandets Värld.

Bra täckning i nätet är en grundförutsättning för att ljudet ska nå fram. Dessutom kan det bli "trångt i etern". Alltså att det finns begränsningar för hur mycket information som kan föras över mellan telefonerna. Därutöver finns en lång lista på förklaringar.

Frilansjournalisten Marie Granmar har hälsat på hos några experter på mobiltelefoni och ljud, och bett att få deras förklaring till varför det ibland är så svårt att höra bra i mobilen.

Medverkar gör Svante Granqvist, forskare på ljudkvalitet och den mänskliga rösten på KTH, Stefan Bruhn, expert på talkodning hos Ericsson Research, och Tommy Ljunggren, Telias utvecklingschef för mobilnäten i Norden och Baltikum.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".