Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Fullt krig i äpplen och rönnbär
Lör 21 sep 2013 kl 06:14
Det pågår ett fullskaligt krig - i våra äpplen! Och i rönnbär också för övrigt. Rönnbärsmalen anfaller äpplet och äpplet försvarar sig med hjälp av parasitsteklar och... ja, så där håller det på. Peter... Hambäck, professor vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet berättar om dessa dolda strider. Det porlar vatten överallt i våra marker. Och när ett vattendrag möter en väg byggs det en vägtrumma. Vattnet kan ta sig igenom, men ofta är det betydligt svårare för fiskar och andra djur. Nu bygger man om en mängd annorlunda vägtrummor i Norrbotten och Västerbotten för att göra livet lättare för fiskarna. Rovdjurspropositionen som regeringen presenterade häromdagen har lett till många kommentarer och även protester. Hur försvarar man möjligheten att tillåta skyddsjakt på kungsörn, undrar många. Och hur det kommer det sig att det räcker med 100 vargar för att ha ett livskraftigt bestånd, medan björnarna måste vara 1.000?

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".