Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Klimatfrågan – vart tog den vägen?
Ons 02 okt 2013 kl 11:03
-Våra politiker är en hög fegisar som inte vågar säga stopp. Dom vet att det kostar röster i valet om man börjar tala om klimatfrågorna, säger författaren, programledaren i TV och bloggaren Emma Hamberg...

Hon berättar om sin egen personliga konflikt, att veta vad man bör men göra något annat.
-Varför är man så jävla lat att man tar bilen till ICA och inte cykeln? Jag vill ha en miljödiktator som törs bestämma och peka med hela handen.

Det politiska samtalet när det gäller vår miljö och klimat har stannat av. Det är ett stort problem, att en av vår tids riktigt stora ödesfråga inte ens nämns längre i den politiska debatten, speciellt nu inför valet nästa år.  De valdiskussioner som börjar runt om i landet talar i högre grad om skatter, skola och vård.
-Var har miljöfrågorna tagit vägen? frågar Pär Holmgren, f.d. TV meterolog. Idag är han författare och föreläsare i klimat och hållbarhetsfrågor och forskar i meteorologi vid Uppsala Universitet.

-Dagens stora problem är inte klimatförändringarna i sig, utan att vi bara ser på och låter det ske för att inte hindra konsumtionen och den ekonomiska utvecklingen i vårt samhälle. Att leva hållbart är också välfärd och utveckling för mig, tillägger Pär Holmgren.

Har dagens miljödebatt tagits över av experter och tekniker som hellre talar om ”nettoeffekter” och ”utsläppsrabatter”, än om den stora ödesfråga klimatförändringarna  är.. för alla?

Skriv gärna och berätta hur det är att uppleva ökad konsumtion och samtidigt jobba för ett hållbart samhälle? Är det en konflikt eller möjlighet?

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer

Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade? (REPRIS)

Hög på lustgas Tis 12 dec kl 11:04(31 min)

Lustgas är idag ett trendigt berusningsmedel bland unga i Sverige. I färgglada ballonger säljs gasen på rejv, klubbar och barer. I Finland har försäljningen förbjudits, men i Sverige är det lagligt.

Jag vill festa i det fria Mån 11 dec kl 11:04(28 min)

Det är mitt i natten. Gina och hennes vänner går i skogen och letar efter svartklubben där de ska dansa tills i morgon och kanske ta droger. Festen saknar tillstånd och polisen är beredd. 

Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".