Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett fördjupande samhällsprogram i Sveriges Radio P4
Ett avsnitt från P4 Granskar
Spanska folket slåss för sin överlevnad med näbbar och klor
Sön 29 sep 2013 kl 12:03
Idag är nära sex miljoner spanjorer arbetslösa. Och flera miljoner tvingas lämna sina hem för de kan inte betala bostadslånen. I media talas ofta om att Spanien befinner sig i fritt fall. P4 Granskar Spaniens... ekonomi utifrån situationen på bostadsmarknaden. Vi möter många som kämpar med näbbar och klor för att rädda vårt populäraste resmål och deras hårt prövade invånare. Deras kamp är framgångsrik. Plataforma d ´Afectas per la Hipoteca, PAH, en organisation ur folkdjupet förhandlar med banker och stoppar vräkningar. Möt deras ledare och en av Spaniens mest inflytelserika ekonomer i programmet.

Plataforma d´Afectas per la Hipoteca är idag en massiv folkrörelse som inte har någon formell ledare men frontfigur och den som alla förknippar med PAH är Ada Colau. Hon är en 38-årig samhällsaktivist och författare med universitetsexamen i filosofi. Hon bor i Barcelona men åker runt i hela Spanien och driver rörelsens kamp mot bankerna. Och hon gör det på flera mycket ovanliga, närmast extrema sätt.

Redan när vi ser henne på långt håll på väg mot möteslokalen i Barcelona ser vi att det måste vara hon. Det finns en aura runt henne och genom hela vårt samtal lyser det om henne och hon gestikulerar med armarna och gungar fram och tillbaka på stolen och talar med ett engagemang och en fart som jag aldrig sett hos någon tidigare.

När vi var med på ett veckomöte hos PAH, Plataforma d´ Afectas per la Hipoteca, organisationen för alla som drabbats av extrema bostadslån, träffade vi Reme Martin. Hon och hennes familj jobbar idag hårt i organisationen efter att själva fått handfast och framgångsrik hjälp.

Hon och hennes man har tre döttrar och köpte ett hus 2004. När krisen kom blev dom båda arbetslösa och dom kunde inte betala bostadslånet. Banken gav dom två års uppskov med amorteringarna och dom betalade bara räntan. Hela tiden med rädslan att bli utslängda på gatan.

En av spaniens mest kända ekonomiska experter är doktor Arcadi Oliveres vid universitetet i Barcelona. Han är också ordförande i organisationen Justicia i Pau, rättvisa och fred, en kristen organisation för mänskliga rättigheter och fred. Arcadi Oliveres ser krisen i Spanien främst som en effekt av rå spekulation.

För mig, säger Arcadi Oliveres,  är det enda väsentliga och seriösa svaret på krisen att överge kapitalismen. Kapitalismen är ett fullständigt perverst system, som baseras på att skapa vinster, på att berika några medan andra blir fattigare, på att förstöra planeten, och följaktligen är det ett system som vi om vi är hederliga bör göra oss av med omedelbart.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet P4 Granskar
P4 Granskar
Sön 28 dec 2014 kl 12:03(34 min)
P4 Granskar
Sön 28 sep 2014 kl 12:03(31 min)
P4 Granskar
Sön 29 jun 2014 kl 12:03(36 min)
P4 Granskar
Sön 25 maj 2014 kl 12:03(32 min)
P4 Granskar
Mån 21 apr 2014 kl 11:03(32 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".