Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Ett avsnitt från Klotet
Strålningsflyktingar söker skadestånd
Tor 19 sep 2013 kl 19:03
Klotets sändning 18/9 utgår på direktsänd budgetdebatt från Riksdagen. Vi återutsänder 19/9 ett program från 27/3 2013 som fortfarande är aktuellt. - Åtta byar gick ihop för att förhandla med kraftbolaget... och regeringen, men plötsligt slogs ersättningsreglerna bara fast, de lyssnade inte på oss, säger Osumi Munesige som arbetar som tjänsteman för byn Futuba på den evakuerade byledningens kontor. Hundratals evakuerade japanska strålningsflyktingar har nu stämt staten på skadestånd för att de inte kan återvända till sina hus på mycket länge. De bodde alla inom några mil från kärnkraftverket i japanska Fukushima som drabbades av härdsmälta efter tsunami-vågen för två år sen. Klotet har träffat dem, men även undersökt hur Sverige skulle hantera ekonomisk ersättning till sina medborgare vid en eventuell kärnkraftsolycka. Programledare: Marie-Louise Kristola.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Klotet

Vi köper bara mer och mer, trots att många av oss vet att våra konsumtionsvanor inte är hållbara. På fredag är det ”Black Friday”, då vi kan fynda varor i närmaste köpcentrum.

FN:s två veckor långa klimatmöte går nu in på sista veckan. Klotet rapporterar om läget för dagen, och intervjuar några av de tusentals delegater och miljögrupper som finns på plats i Bonn.

Klimathotet flyttar in i rättssalen Ons 08 nov kl 14:03(44 min)

Allt fler medborgare och miljöorganisationer tar juridiken till hjälp när de anser att landets regering inte gör tillräckligt för att hejda klimatförändringarna

Bråttom till framtidens toalett Ons 01 nov kl 14:03(45 min)

Vattentoalettens nackdelar blir tydliga när ett land som Indien ska hitta sanitetssystem till den halva miljard invånare som idag uträttar sina behov i det fria.

Omstridd slutförvaring i slutspurten Ons 25 okt kl 14:03(44 min)

I 40 år har den svenska kärnkraftsbranschen jobbat med att få till ett slutförvar för använt kärnbränsle. Just nu prövas metoden av Mark- och miljödomstolen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".