Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Rysk rasism ett växande problem
Mån 23 sep 2013 kl 13:35
Ryssland har fått allt större problem med rasism. Hälften av världens skinheads finns i Ryssland och rasistiskt våld har blivit vardagsmat. Enligt sociologen Nikolay Zakarhov beror det på att det efter... Sovjetunionens sammanbrott plötsligt blivit möjligt att säga och skriva vad man vill, samtidigt som det skett en stor arbetskraftsinvandring från de tidigare Sovjetrepublikerna och många ryssar strävar efter att hitta en ny identitet efter Sovjettiden - när indelningen mellan öst och väst inte längre fungerar har vithet blivit ett sätt att distansera sig från tredje världen och tidigare Sovjetrepubliker. Nikolay Zakarhov ser också likheter mellan den ryska rasismen och den lika aktuella ryska homofobin, men han är pessimistisk inför möjligheterna att komma tillrätta med problemen eftersom ryssarna inte själva ser detta som rasism och homofobi, utan som att de bara kallar saker vid deras rätta namn till skillnad från det “politiskt korrekta” väst. Dessutom handlar det om de okända kvinnliga entreprenörerna inom porrtidningsbranschen. Ekonomihistorikern Klara Arnberg berättar att under 1900-talets mitt så var kvinnorna vanligare i porrtidningsbranschen än bland övriga svenska tidningsförlag. Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".