Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
"Asperger låter som ett träd"
Fre 27 sep 2013 kl 11:03
-När jag först kom till Mikaelgården var jag mest med fåren, åsnan och hästarna. För allting var så jobbigt i början. Jag skrek rätt ut för det gjorde så ont - inuti.

För fyra år sedan kom Tyra till skolan Mikaelgården utanför Järna. Då var hon i dåligt skick. Trött efter att i flera år kämpat för att klara av takten och det sociala trycket i skolan.  Till Mikaelgården kommer barn som har särskilda behov av olika slag. Tyra har diagnosen asperger:
-I min förra skola blev jag kallad för dampunge, så när mamma sa att jag hade asperger blev jag  glad.  Det låter så vackert.. och jag tänker på ett träd. 
Under det första året på skolan bodde Tyra i ett av skolans gruppboenden för barn, medan hennes  mamma bodde kvar på deras gamla adress. Och att bo på ett gruppboende kunde vara svårt ibland:
-Man fick inte ringa hem tillräckligt ofta, tyckte jag. Om man är trött och ledsen måste man få ringa mamma och jag tyckte inte alltid att jag fick det.

Mikaelgården är en grundskola som ger undervisning efter barnens behov och som bygger på waldorfpedagogik och läkepedagogik.
Barnen följer i två program elever vid  Mikaelgården i Järna.  Hur är det att vara barn – när man inte passar in i samhällets givna ramar?
-Äh. Att vara som alla andra - vad är det som är så kul med det? Och vem bestämmer vad som är normalt?

Ett program av Jonna Berglund

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Barnen
Barnen
Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)
Barnen
Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 05 sep 2014 kl 11:03(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".