Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Hela världsbilden rubbades när klimathotet kom nära
Mån 30 sep 2013 kl 11:03
För några år sedan kom klimatfrågan att bli en vändpunkt för Idah Magnusson. Klimatförändringarna och dess följder kom nära och hon gick igenom en existentiell kris.

-Jag gick till och med ner i vikt, ville inte unna mig onödiga saker, som bullar, när människor i andra världsdelar redan nu drabbas hårt av klimatförändringar. Jag såg mig själv som en viktig del i ett större kretslopp.
Den där chockartade känslan..
-Jag såg framför mig en hemsk framtid med krig, svält och massdöd. Samtidigt såg jag människor omkring mig som fortsatte att leva som vanligt.. Det spädde på min ångest. Det var de som ignorerade klimatfrågan som skrämde mig mest.

Och när det under klimattoppmötet i Doha förra året kom fram att temperaturen kan stiga med fyra grader istället för två under de kommande 50 åren – valde Idah Magnusson och några andra föräldrar att starta nätverket Föräldravrålet, som kräver att politiker och andra makthavare tar klimathotet på allvar:
-Det finns en risk på tjugo procent att mina och andras barn måste uppleva en temperaturökning ¨som kan ge katastrofala följder. Då ger jag gärna 100 procent av min vakna tid för att förhindra det.
Jag vet ju i alla fall att växterna kommer att dö.. Och eftersom vi får syre från växterna så kommer vi ju också att dö, så det blir ju inte så jättebra, tror Hanna Esbjörnsson Mosesson.
- Man borde uppfinna en bil som går på vatten eller på något annat som är bra för naturen! Vi barn kan ju bli uppfinnare när vi växer upp, föreslår Ella Hanley Forsmark.
-Men du tror inte att vuxna kan ordna det redan nu?
-Jo. Om de får den tanken..

I programmet hör Du också Mårten Pella, 25 år och aktiv i det nybildade nätverket för unga, Push Sverige, som jobbar för att uppmärksamma bland annat klimatfrågan:
-I den bästa av världar – kan ännu en dyster klimatrapport bli den brytpunkt som världen behöver, som ger en växande rörelse, vilken i sin tur skapar det tryck som behövs  för att få politiker att våga ta obekväma beslut.
-Men hur påverkas du själv av skrämmande klimatrapporter?
-Jag tänker på min egen framtid och mina drömmar.. Jag vill ju bilda familj i framtiden,  men går det i en värld med extrem väderlek, stora flyktingströmmar och ökade konflikter?

I förra veckan släpptes FNs klimatpanel IPCC en del av sin nya klimatrapport. Därför sänder Tendens tre program om klimatångest.

Producent Jonna Berglund.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Igår kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 07 aug kl 11:03(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 02 aug kl 11:03(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".