Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Hela världsbilden rubbades när klimathotet kom nära
Mån 30 sep 2013 kl 11:03
För några år sedan kom klimatfrågan att bli en vändpunkt för Idah Magnusson. Klimatförändringarna och dess följder kom nära och hon gick igenom en existentiell kris.

-Jag gick till och med ner i vikt, ville inte unna mig onödiga saker, som bullar, när människor i andra världsdelar redan nu drabbas hårt av klimatförändringar. Jag såg mig själv som en viktig del i ett större kretslopp.
Den där chockartade känslan..
-Jag såg framför mig en hemsk framtid med krig, svält och massdöd. Samtidigt såg jag människor omkring mig som fortsatte att leva som vanligt.. Det spädde på min ångest. Det var de som ignorerade klimatfrågan som skrämde mig mest.

Och när det under klimattoppmötet i Doha förra året kom fram att temperaturen kan stiga med fyra grader istället för två under de kommande 50 åren – valde Idah Magnusson och några andra föräldrar att starta nätverket Föräldravrålet, som kräver att politiker och andra makthavare tar klimathotet på allvar:
-Det finns en risk på tjugo procent att mina och andras barn måste uppleva en temperaturökning ¨som kan ge katastrofala följder. Då ger jag gärna 100 procent av min vakna tid för att förhindra det.
Jag vet ju i alla fall att växterna kommer att dö.. Och eftersom vi får syre från växterna så kommer vi ju också att dö, så det blir ju inte så jättebra, tror Hanna Esbjörnsson Mosesson.
- Man borde uppfinna en bil som går på vatten eller på något annat som är bra för naturen! Vi barn kan ju bli uppfinnare när vi växer upp, föreslår Ella Hanley Forsmark.
-Men du tror inte att vuxna kan ordna det redan nu?
-Jo. Om de får den tanken..

I programmet hör Du också Mårten Pella, 25 år och aktiv i det nybildade nätverket för unga, Push Sverige, som jobbar för att uppmärksamma bland annat klimatfrågan:
-I den bästa av världar – kan ännu en dyster klimatrapport bli den brytpunkt som världen behöver, som ger en växande rörelse, vilken i sin tur skapar det tryck som behövs  för att få politiker att våga ta obekväma beslut.
-Men hur påverkas du själv av skrämmande klimatrapporter?
-Jag tänker på min egen framtid och mina drömmar.. Jag vill ju bilda familj i framtiden,  men går det i en värld med extrem väderlek, stora flyktingströmmar och ökade konflikter?

I förra veckan släpptes FNs klimatpanel IPCC en del av sin nya klimatrapport. Därför sänder Tendens tre program om klimatångest.

Producent Jonna Berglund.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Äntligen slipper jag hålla käften! Tis 21 nov kl 11:04(29 min)

I Saudiarabien hade Intisar ingen rätt att uttrycka sig och kunde inte röra sig fritt. När Eskilstuna blev hennes nya hem fick hon plötsligt tillgång till det som tidigare varit förbjudet (REPRIS).

Hajar och frigörelsen Mån 20 nov kl 11:04(28 min)

Hajar hörde sin mammas väninnor prata om hur de blev slagna av sina män. Hon blev arg. Så ville inte hon leva. Som trettonåring startade hon föreningen Hoppet för kvinnorna i Hammarkullen.

Jag ljög om min ålder Tis 14 nov kl 11:04(26 min)

"Jag undviker folk och sociala sammanhang för jag vill inte ljuga mer", säger Ali. Han gjorde det för att öka chanserna att få stanna i Sverige. Hur är det att leva med den lögnen?

Entreprenören och flyktingkrisen Mån 13 nov kl 11:04(29 min)

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis. Vi har följt honom i Campus Vågbro Park under ett år.

En pissfitta till journalist Tis 07 nov kl 11:04(28 min)

På två och en halv månad får Sarah Britz 73 olika mejl från en man som tycker att hon skriver om fel saker och gör ett dåligt jobb. "Din jävla pissfitta." Det ingår i jobbet. Eller?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".