Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
Jonathan levde gömd i fyra år
Fre 04 okt 2013 kl 11:03
Jonathan är 8 år när han kommer till Sverige första gången. Nu fyller han snart 17. Familjen är från Ryssland. Föräldrarna var i hemlandet länge utsatta för förföljelse som de ryska myndigheterna inte... gav familjen något skydd emot. Därför flydde de hit. I maj i år söker Jonathans familj uppehållstillstånd i Sverige. 600 ryssar har hittills sökt asyl i Sverige i år. 237 är barn.

Vem är Jonathan? Vad tycker han om? Hur är det att vara gömd? Att leva med falskt namn? Hur går tankarna ?  De här frågorna och många fler har Barnens reporter Ylva Mårtens ställt till Jonathan i mer än 3 års tid. I två program möter du Jonathan när han berättar om sin vardag, rädsla och sina drömmar. Han heter egentligen Juri, men under har alla de här åren har vi kallat honom Jonathan och det gör även hans skolkamrater, så vi fortsätter med det. Den 6 augusti får hela familjen, mamma, pappa, lillebror Alex och Jonatan veta att det ska bli utvisade. På den blommiga vaxduken i köket hemma hos Jonathan ligger utvisningsbeslutet:

Migrationsverket beslutar att avslå ansökningarna om uppehålls och arbetstillstånd, inte bevilja flyktingstatusförklaring, alternativ skyddsförklaring eller bevilja skyddsstatusförklaring och utvisa de sökande med stöd av 8 kapitlet 7§ i utlänningslagen. De sökande får en tidsfrist på fyra veckor för att frivilligt lämna landet med stöd av 8 kapitlet 18 § i utlänningslagen.

Jonathan har bott i Sverige i nästan halva sitt liv. Nu i våras föreslår regeringen att ändra utlänningslagen så att fler flyktingbarn ska kunna stanna. Men det är inte förrän nästa sommar, 1 juli 2014 som lagen kommer att träda i kraft och Migrationsverket ska ta hänsyn till särskilt ömmande omständigheter, som den nya formuleringen kommer att lyda. Men även idag måste besluten  fattas enligt både barnkonventionen och svensk lag med tanke på barnets bästa.

Varje gång Ylva Mårtens träffar och intervjuar Jonathan, så sitter de på sängen i hans lilla rum. De stänger dörren. Utanför i köket leker hans lillebror och mamman lagar mat eller diskar. Då första gången i september 2010 har han gått två veckor i sin nya skola. I fyra år nu har Jonathan försökt hålla alla de här hemligheterna för sig själv, ibland har det varit spännande, men för det mesta bara läskigt. Jonathans föräldrar har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen och väntar på nya beslut.

Nästa vecka hör du fortsättningen på Jonathans berättelse. Under de här fyra åren får han fler och fler vänner, känner sig lite tryggare, men oroar sig samtidigt för sina föräldrar och för framtiden. Nu har Jonathans skolkamrater skrivit brev till Migrationsmyndigheterna och samlat in namn för att Jonathan ska få stanna.  Vad händer, kommer familjen att bli utvisad? Vad tänker du som lyssnar, hör av dig till: ylva.martens@sverigesradio.se

Del 1 av två program om Jonathan.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Barnen
Barnen
Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 29 aug 2014 kl 11:03(29 min)
Barnen
Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)
Barnen
Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".