Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bakterier i havet växer på solljus
Ons 25 sep 2013 kl 12:10
Solljus bidrar med upp till 30 procent av marina bakteriers energibehov. Det visar kommande forskningsresultat från Linnéuniversitetet. - Bakterier i havet kan bli en viktig del av den "nya biologi" som... behövs för att vi människor ska få energi i framtiden, menar Jarone Pinhassi.

År 2007 publicerade Linnéuniversitetets marina mikrobiologer resultat som visade att bakterier i havet, med ett protein som heter protorhodopsin, tar upp solljus och omvandlar det till energi.

– Sedan dess har vi främst arbetat med att se vad det är för processer i cellen som stimuleras av ljus. Och vi har funnit att det är cellens "centrala maskineri" som påverkas, vilket innebär att omfattningen av ljusets betydelse för bakterien är mycket större än vi först trodde, säger Jarone Pinhassi.

Ännu inte publicerade forskningsresultat visar att upp till 30 procent av marina bakteriers energibehov kommer från solljus.

– Bakterier är således inte bara producenter av koldioxid i egenskap av nerbrytare av organiskt material utan även en mer betydande upptagare av koldioxid, förklarar Jarone Pinhassi.

På sikt är det alltså motiverat att marina bakteriers betydelse räknas in i till exempel klimatmodeller och andra underlag som gäller hur livet på jorden kommer att förändras.

– Bakteriers solenergiupptagande förmåga kan också bli en viktig komponent i framtidens energilösningar. Genom att låta alger och bakterier samverka kan man bygga ny biologi som till exempel omfattar filter som begränsar utsläpp och bränsle som biodiesel, tror Jarone Pinhassi.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".