Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Antiziganismens långa rötter
Tor 26 sep 2013 kl 13:35
Veckans avslöjande om polisens olagliga register över romer har en lång historia. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar antiziganismens rötter i rasbiologiska institutets kartläggningar av romer, och... 1950-talets polisinsatser i romska tältläger. - Nu krävs krafttag för att återskapa ett förtroende mellan romer och svenska myndigheter, och jag befarar att det pågående arbetet med en vitbok över övergreppen mot romer är i gungning, säger historikern Jan Selling, författare till en nyutkommen bok om svensk antiziganism. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också historikernas nyväckta intresse för föremål. I efterdyningarna av alla antikprogram på tv riktar nu författarparet Katarina Harrison Lindbergh och Dick Harrison ljuset mot 101 föremål i Sveriges historia. Och så berättar författaren och historikern Bo Lidegaard om hur det kunde komma sig att 7 000 danska judar lyckades rädda sig till Sverige 1943. I sin uppmärksammade bok ”Landsmän” granskar han en av andra världskrigets fåtaliga ljuspunkter. Programledare är Tobias Svanelid.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Årets bästa historiska klappar Tis 12 dec kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid samlar boktipsarna Urban Björstadius och Kristina Ekero Eriksson för att tipsa om årets bästa historiska böcker, och låter spelpanelen jaga mördare och erövra England som vikingar.

Finland firar 100 år! Tis 05 dec kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur Finland minns 6 december 1917, dagen då Finland utropades som självständig nation, och så granskas bioaktuella Churchill-filmen.

Nyköpings gästabud 700 år Tis 28 nov kl 14:03(44 min)

Följ med till Nyköpings gästabud, 700 år efter de ödesdigra händelserna, som ledde till två hertigars död och ett svenskt inbördeskrig.

Hämningslöst grekiskt antiksex Tis 21 nov kl 14:03(45 min)

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".