Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
En liten bit av rymden i ett labb i Stockholm
Tor 26 sep 2013 kl 12:10
Att molekylers egenskaper kan påverka de stora skeenden som gör att stjärnor bildas, det är ännu ett i raden av exempel på hur forskning om det riktigt lilla kan kopplas ihop med forskning om det som är... riktigt stort. DESIREE är en experiementanläggning för atom- och molekylfysik som också intresserar astronomer, för att det kan återskapa miljön i ett molekylmoln mellan stjärnorna. Här finns en animation som visar hur DESIREE fungerar!

 Efter tio års arbete står anläggningen DESIREE nu färdig i Stockholm. Det är en sorts partikelaccelerator, men inte som de jättestora anläggningarna vi ofta hör talas om. Den här är bara ett par meter tvärs över och kan hålla elektriskt laddade atomer och molekyler, alltså joner, kretsande runt i banor.

Atomfysikern Henrik Cederquist är en av ledarna för den här anläggningen, och han visade runt i laboratorierna under den första riktiga testkörningen i somras. Tanken är att DESIREE ska stå till förfogande för olika forskargrupper både från Sverige och andra länder som vill göra sina försök här.

 Susanne Aalto är en av dem som gärna vill göra försök här. Hon är astronom vid Onsala rymdobservatorium och Chalmers tekniska högskola, och intresserar sig för molekylmoln i rymden. I DESIREE är det så gott som tomt och de molekyler som finns är väte, precis som i de interstellära molnen. Det är också precis lika kallt, ungefär tio grader över den absoluta nollpunkten. Här går det alltså att undersöka processer som annars sker i rymdens tomhet.

Vi möter också acceleratorfysikern Anders Källberg och förste forskningsingenjör Lars Brännholm(pensionerad) som varit med och byggt upp DESIREE.

DESIREE har flera speciella egenskaper som gör den unik. Kylan, och ett bra vakuum, men också geometrin. Här finns två olika banor där olika sorters atomer eller molekyler kan kretsa samtidigt.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Igår kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".