Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Historiska romaner och författarna! Gunnar Bolin leder samtal från Bokmässan
Fre 27 sep 2013 kl 14:03
Hur drabbas man av en särskild period, händelse eller person och hur skapar man en läsvärd historia av historien? Hör författarna Jan Guillou, Therése Söderlind, Gabriella Håkansson, Fredrik Sjöberg och... Jesper Högström i ett samtal om vinsten och vådan av att använda historien som inspiration och fond i romanskrivandet.

Att romaner med historisk bakgrund lockar många läsare vet vi, minns bara böckerna av Vilhelm Moberg, Agneta Pleijel, PO Enquist, Carina Burman, Per Anders Fogelström, Olov Svedelid, Alice Lyttkens, och Jan Guillou - och detta är då bara några av alla svenska författare som skrivit med historia som källa.

Höstens utgivning rymmer också nya alster, mycket omtalade är redan Gabriella Håkanssons tegelstensroman Aldermanns arvinge, Jan Guillous Mellan rött och svart och Kjell Westös Hägring 38, som utspelar sig på 30-talet strax innan världskriget bryter ut.

Men hur är det - varför ger inte alltid intressant historia en läsvärd roman? Vilka knep och genvägar finns det och vilka är de vanligaste fallgroparna? Och hur översätter man egentligen en engelsk roman om som är skriven på 2000-talet, men som utspelar sig på 1500-talet? Hör författarnas diskutera i ett direktsänt program från Sveriges radios scen på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".