Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentära berättelser från Sverige och världen.
Ett avsnitt från Verkligheten i P3
BH-strejken på Hinseberg
Ons 25 sep 2013 kl 18:03
Säkerhetsnivån på fängelserna har fått en udda konsekvens på kvinnoanstalten Hinseberg. Minst två gånger om dagen måste internerna klä av sig - för att Kriminalvårdens egna BH:ar fastnar i metalldetektorn... Men Ella Carlqvist vägrar. Det leder till slut till ett mindre uppror på anstalten. I Verkligheten ikväll hör du hennes berättelse om händelserna innanför murarna.

Ella Carlqvist har nu muckat från anstalten, men berättar sin version av händelserna som utspelar sig hösten 2012.

Hon har suttit i snart 4 år nu. Ella går en platssättarutbilding på fängelset som ger henne möjlighet att få en lärlingsplats när hon kommer ut. Men för att komma till sitt arbete måste hon när hon går ut passera en metalldetektor. Två gånger per dag, när hon ska äta lunch och när hon ska till sin cell. 

Men här är twisten. Kriminalvårdens egna BH tjuter i metalldetektorn. Ella och de andra internerna måste därför ta av BH:n minst två gånger om dagen. 

Ella löser detta först genom att istället bära den enligt henne obekväma tilldelade sport-BH:n, som inte fastnar i metalldetektorn. Men en dag får hon nog.

Ella bestämmer sig för att istället testa systemet. Hon har helt enkelt på sig sin vanliga BH och vägrar klä av sig. Flera dagar i rad blir hon istället helkroppsvisiterad, blir ombedd att klä av sig naken av speciell tillkallad personal.

Så småningom kommer flera medfångar att även de vägra. De BH-strejkar. Ella hamnar på isolering och förflyttas till en annan anstalt, något som hon menar har att göra med BH-händelserna.

I Verkligheten hör du historien enligt Ella. Anstaltschefen Britt-Marie Johansson medverkar också och svarar på kritiken och anklagelserna om BH:n, visiteringsprocedurerna och att det skulle handla om trakasserier.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Gyptian, Angela Hunte - Vixen
  Album: Vixen
  Kompositör: Arden Altino, Jerry Duplessis, Windel Edwards, Winston Riley
  Bolag: VP
 • 18.13
  King Krule - Easy Easy
  Album: Easy Easy
  Kompositör: Archy Marshall
  Bolag: 4 AD
 • 18.26
  Ms Mr - Think Of You
  Album: Secondhand Rapture
  Kompositör: Ms Mr
  Bolag: COLUMBIA
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Verkligheten i P3
Sexslav i Sverige – del 2/2 Igår kl 20:06(21 min)

När Sara var 17 blev hon tvingad till att sälja sex – inlurad av sin bästa vän. Under nästan tre års tid såldes hon som sexslav till olika främmande män. Men det ska komma ett sista tillfälle.

Sexslav i Sverige – del 1/2 Mån 11 dec kl 20:06(19 min)

En kväll får Sara ett telefonsamtal av sin bästa vän. "Gör dig klar för vi ska på fest!" säger kompisen. Men det är ingen fest Sara ska komma till. Det är början på en tre år lång mardröm.

Sara födde sitt döda barn. Leo lever life på Antarktis. Robin blev "Onaneraren" över en natt. Rubrikerna i Verklighetens söndagsutgåva!

"Här kommer Runk-Robin!" Ons 06 dec kl 20:06(19 min)

Hur ärlig vågar du vara om sex? När lokaltidningen undrade vad 17-åriga Robin gör på sin fritid svarade han: "Onanerar". Nu hyllas han som en legend av sina skolkompisar. Men alla är inte lika glada.

Rapport från Antarktis Tis 05 dec kl 20:06(19 min)

Leo Granstrand, 27, är styrman på en expeditionsbåt med destination Antarktis. Hör om läskiga leopardsälar, Antarktis hemliga bar – och förbudet för besättningen att prata om växthuseffekten.

Upptäck avsnitt från programmet Verkligheten i P3

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".