Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Direkt om nya klimatrapporten
Fre 27 sep 2013 kl 12:10
Vad händer med klimatet? Vetandets värld sänder direkt från presentationen av Fn:s klimatpanels nya rapport, i Stockholm.

 På fredag förmiddag den 27 september släpps den nya rapporten från Fn:s klimatpanel som ger en sammanställning av vad klimatforskningen står idag när det gäller hur vi påverkar klimatet och vad som är på väg att hända med det. Det sker i Stockholm, och Vetandets värld sänder direkt kort efter presskonferensen. Två klimatforskare finns med i programmet, en som varit med och tagit fram rapporten, och en som ser den utifrån.

De två forskarna är Deliang Chen professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs Universitet och Michael Tjernström professor i meteorologi vid Stockholms Universitet.

Lyssna också på vårt tidigare program om de mer detaljerade klimatmodellerna:

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".