Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Citeringar hårdvaluta inom vetenskapen
Mån 30 sep 2013 kl 12:10
Citeringar blir en allt viktigare del av forskningen. Att som forskare bli citerad av andra forskare är en fjäder i hatten som kan leda till både mer forskningsanslag och bättre chans till att få en anställning... man söker. Och även för lärosätena är antalet citeringar viktigt. Problemet är bara att mycket citeringar inte alltid betyder bra forskning.

När antalet citeringar blir allt viktigare så blir jakten på dem intensivare. Forskare jobbar aktivt med att försöka bli refererad av sina kollegor. När man skriver sina publikationer så gör man det allt mer strategiskt och citeringsjakten blir en del av forskningen. Även lärossäten funderar på strategier för att få fler citeringar. En möjlig väg skulle kunna vara att anställa forskare som har många citeringar.

Men många citeringar är inte alltid det samma som bra forskning. Indexen som räknar citeringar tar inte hänsyn till varför viss forskning citeras. Det kan ju vara så att forskning citeras för att den är dålig eller för att de forskare som refererar till den är kritiska mot den. I programmet berättar Gustaf Nelhans forskare vid Götebors universitet och som har skrivit en avhandling om citeringar om citeringsjakt och fallgropar med citering.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".