Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Tufft för skogen när klimatet förändras
Tis 01 okt 2013 kl 12:10
Sveriges skogar och deras ägare står inför stora utmaningar. Det mildare klimatet ökar riskerna för bl a insektsangrepp, stormskador och skogsbränder. Och om några decennier kan Mellansverige ha fått ett... "skånskt klimat" utan tjälperiod, vilket ökar risken för markskador som kan frigöra kvicksilver som ligger bundet i marken.

Mistra-SWECIA, ett flervetenskapligt forskningsprogram som utvecklar beslutsunderlag för klimatanpassning anordnade under september en exkursion i Västmanlands skogar med syfte att forskare och beslutsfattare inom skogsbruk och skogsnäring skulle mötas.

De cirka 50 deltagarna fick under exkursionen bl a se exempel på sk körskador, dvs djupa spår i marken som uppstått när tunga skogsmaskiner haft svårt att ta sig över blöta partier i skogen.

-Risken för körskador ökar i framtiden när nederbörden ökar, samtidigt som tjälperioden blir kortare eller helt försvinner, säger Jenny Stendahl som är markspecialist på Skogsstyrelsen.

Hon menar att skogsägare i framtiden mycket mer noggrant än idag måste planera körningar i skogen, bl a med hjälp av nya kartor och geografiska informationssystem som t ex visar var i terrängen de blöta partierna ligger.

Andra stora problem i framtidens skogsförvaltning och skogsbruk gäller skadegörare. Både svampar som rotticka och insekter som granbarkborre kommer att gynnas av ett mildare klimat.

-För granbarkborren gäller det särskilt när antalet stormar ökar i framtiden, säger forskaren Anna-Maria Jönsson vid Lunds universitet.

Granbarkborren är en liten skalbagge som lever under granbark och som genom detta förstör barken och därmed dödar trädet.

En annan risk som ökar i och med olika faktorer som påverkas av klimatförändringen är den för skogsbrand.

-Allt längre perioder utan regn på sommaren gör att vi i värsta fall kan få många större skogsbränder samtidigt och det kan bli svårt för samhället att hantera en sådan situation, säger Hillevi Eriksson, klimatspecialist på Skogsstyrelsen.

Medverkande: Bärring, Lars/klimatforskare, Rossby Centre SMHI; Stendahl, Jenny/markspecialist, Skogsstyrelsen; Normark, Erik/forsknings- och utvecklingschef, Holmen Skog; Mohlin, Bo/naturvårdsförvaltare, Länsstyrelsen Jönköping: Sterner, Matthias/klimatanpassningshandläggare, Länsstyrelsen Örebro; Boberg, Johanna/svampforskare, Sveriges Lantbruksuniversitet SLU: Jönsson, Anna-Maria/naturgeograf, Lunds universitet: Eriksson, Hillevi/klimatspecialist, Skogsstyrelsen.

Mats Carlsson-Lénart
Vetenskapsradion
vet@sverigesradio.se

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".