Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Sprudlande Beethoven, förtätad Schönberg och Korngolds omtyckta violinkonsert
Fre 04 okt 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Lyssna på veckans direktsända konsert från Berwaldhallen! Sveriges Radios Symfoniorkester, ledda av dirigenten Jukka-Pekka Saraste, spelar Kammarsymfoni nr 1 av Arnold Schönberg, Erich Wolfgang Korngolds... violinkonsert med Baiba Skride som solist samt Ludwig van Beethovens andra symfoni. Mycket nöje!

19:03-21:59 P2 Live: Konsert från Berwaldhallen
1. Foajé

2. Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester (kl 19.30). Solist: Baiba Skride, violin. Dirigent: Jukka-Pekka Saraste.
a) Arnold Schönberg: Kammarsymfoni nr 1.
b) Erich Wolfgang Korngold: Violinkonsert D-dur.
c) Musikaliskt intermezzo
d) Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 2 D-dur.
Direktsändning från Berwaldhallen. Sänds även onsdag 9/10 kl 10.30 i Klassisk förmiddag.

3. Edvard Grieg: Fyra psalmer (1906). Solist: Lage Wedin. Radiokören. Dirigent: Eric Ericson. Konsert 2003.

Från Berwaldhallens programtidning:

Ständigt skiftande skepnad, ett rytmiskt sökande och oförutsägbar dramatik präglar Arnold Schönbergs Kammarsymfoni nr 1 E-dur från 1906. Verket, som är notoriskt svårspelat, består av en enda sats men är underdelat i fem tydliga delar där Schönberg sammansmälter sonatformen med övergripande symfonisk struktur. Kammarsymfonins klanger tänjer, likt många samtida tongångar, tonalitetens gränser; musiken utgör ett sorts harmoniskt koncentrat där Schönberg energiskt blandar senromantisk kromatik med flera av de nya idéer som snart kommer att blomma ut i full atonalitet. Verket uruppfördes i Wien 8 februari 1907 under Schönbergs ledning.

Ytterligare en tonsättare som befann sig i exil i USA under samma tid var Erich Wolfgang Korngold. Han hade som underbarn imponerat storligen på Gustav Mahler och Richard Strauss, jämförts med Mozart och skrivit flera operor redan under tonåren. Under trettio- och fyrtiotalen skrev han musiken till ett stort antal Hollywoodfilmer, men återvände efter andra världskrigets slut till konsertsalen med Violinkonserten D-dur. Konserten uruppfördes av Jascha Heifetz 15 februari 1947, blev snabbt oerhört populär och är idag hans kanske mest spelade verk.

Precis som i flera andra verk återanvänder Korngold mycket av sin filmmusik i violinkonserten. Det inledande solot är hämtat från Striden i gryningen (1937), huvudtemat i andra satsen kommer från Äventyraren Anthony Adverse (1936) och den energiska finalen är baserad på ledmotivet från Prinsen och tiggaren (1937).

Under hösten 1802 befinner sig Ludwig van Beethoven i Heiligenstadt utanför Wien. Där skriver han ett brev till sina bröder i vilket han för första gången berättar om sin obotliga och tilltagande dövhet. Han beskriver i brevet, som kommit att kallas Heiligenstadt-testamentet, en oerhörd frustration och förtvivlan. Samtidigt komponerar han ett av sina mest livfulla, utåtriktade och glädjerusiga verk – Symfoni nr 2 D-dur.

Symfonin uruppfördes vid en stor konsert i Wien den 5 april 1803, då även Pianokonsert nr 3 c-moll samt oratoriet Kristus på Oljeberget framfördes. Efter en dramatisk långsam inledning följer en jagande högspänd första sats. Andra satsen rör sig elegant flödande fram till det lekfulla scherzo som här för första gången ersätter den haydnska menuetten. Symfonin avslutas med en burlesk final, full av explosiv humor.

Den finske dirigenten och violinisten Jukka-Pekka Saraste påbörjade sina dirigentstudier redan som tolvåring. Han har mottagit flera utmärkelser och anses idag vara en av de främsta dirigenterna i sin generation. År 1983 bildade han och Esa-Pekka Salonen Avanti! Chamber Orchestra, specialiserad på att framföra samtida musik. Saraste har verkat som chefsdirigent för otaliga orkestrar världen över och gästat bland andra Chicago Symphony Orchestra, Concertgebouworkestern i Amsterdam, London Philharmonic Orchestra samt Staatskapelle Dresden.

Den prisbelönta lettiska violinisten Baiba Skride växte upp i en musikerfamilj i Riga, där hon också påbörjade sina musikstudier. Skride har spelat med orkestrar i hela världen – Bayeriska Radions symfoniorkester, Gewandhausorkestern i Leipzig, Orchestre de Paris samt Sydney Symphony för att nämna ett fåtal. Skride har ett stort engagemang för samtida musik och är också en framstående kammarmusiker. Baiba Skride spelar på en stradivariusviolin tillverkad år 1734, Ex Baron Feilitzsch, som hon har mottagit som lån av Gidon Kremer.

Text: Edward Klingspor

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.07
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Jonas Dominique - Ur Filmmusiken Till Robin Hood
  Kompositör: Erich Wolfgang Korngold
 • 19.35
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Jukka Pekka Saraste - Kammarsymfoni Nr 1.
  Kompositör: Arnold Schönberg
 • 20.00
  Baiba Skride Violin, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Jukka Pekka Saraste - Violinkonsert D-Dur
  Kompositör: Erich Wolfgang Korngold
 • 20.45
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Jukka Pekka Saraste - Symfoni Nr 2 D-Dur
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
 • 21.30
  Solist Lage Wedin, Radiokören, Dirigent Eric Ericson - Fyra Psalmer
  Kompositör: Edward Grieg
 • 21.54
  Orfei Drängar, Dirigent Eric Ericson - Aftonen
  Kompositör: Hugo Alfvén
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Elina Vähälä som solist i uruppförandet av Jan Sandströms violinkonsert och sen återvänder vi till New Directions Festival i Piteå och hör Erik Westbergs vokalensemble.

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Mån 20 nov kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".