Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Nejonögon i Kalixälven och spindelparasiter i Finland
Lör 05 okt 2013 kl 06:14
På lördag går Naturmorgon i hösten tecken. Rapportera dina höstobservationer till programmet! Vad är det som styr när löven får sina höstfärger - dagslängden eler temperaturen? På hösten går nättingarna... upp i Kalixälven för att övervintra. Nättingarna kallas också flodnejonögon, säregna fiskar som tillhör rundmunnarna. Veckans fältreporter Thomas Öberg finns vid Kalixälven. En annan säregen sorts fisk är sjöhästar. Här i Sverige har vi fem arter ur kantnålssläktet, men inga riktiga sjöhästar. De lär vara världens långsammaste fiskar, som idag hotas både av fiske och ett allt vamare hav. Spindlar är rovdjur som andra småkryp brukar akta sig för. Men spindlar kan själva bli rov för parasiter av olika slag. Och parasiterna kan själva drabbas av parasiter - hyperparasiter! Det berättar Niclas Fritzén som arbetar på Forststyrelsen och ingår i den finländska expertgruppen för spindeldjur. Ika Österblad är forskare vid Helsingfors universitet och speciellt intresserad av parasitsteklar. Vid ett hjulspindelnät i en skog utanför Vasa i Finland träffade Lasse Willén dem. Programledare är Lena Näslund.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Naturmorgons redaktion frossar i de naturböcker som givits ut under 2017, tillsammans med inbjudna gästen Maria Vildhjärta Westerberg, författare och pinnplockerska. Programledare är Mats Ottosson.

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".