Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Cindy Sherman – konstnären som håller upp en modets skrattspegel
Fre 04 okt 2013 kl 10:03
Cindy Sherman (1954 -) är inte bara en av världens mest respekterade samtida konstnärer. Hon är också den som mest, bäst och konsekvent har använt sig av kläder och smink - ja, mode - i sitt arbete. Och... sig själv. Långt före dagens ”selfie”-trend använde hon sig själv som modell för att undersöka vem man är, vem man vill vara - och vem man förväntas att vara, inte minst som kvinna. Fast det är förstås inga smickrande bilder hon tar, tvärtom. Och hon själv är inte det viktigaste i bilderna. I veckans STIL tittar vi närmare på Cindy Sherman och hennes utforskande av identitet med hjälp av kläder och kosmetik.

Cindy Sherman växte upp i New York då populärkulturen tog fart på allvar och kände snabbt att måleri inte var något för henne. Istället blev kameran hennes verktyg, liksom hennes kropp. Få bemästrar konsten att klä ut sig till oigenkännlighet som Cindy Sherman, vars privata look är helt underordnad. Istället tar hon porträtt tar av sig själv, utklädd till olika karaktärer.

Hon har gestaltat tillknäppta sekreterare, solstekta överklasskvinnor, frasigt permanentade high schooltjejer och övermejkade modebrudar. Hon har intagit porrposer stirrandes ut i intet, burit nakenkostymer, riddarrustningar och klätt ut sig till renässanskvinnor som de såg ut på porträtt av gamla målarmästare, nästan. Effektivt vrider hon till perspektiven, och får betraktaren att stanna upp och fundera på vad det egentligen är man ser på. Hon ger inga ledtrådar i form av titlar, utan det är fritt fram för betraktaren att låta den egna fantasin gå på högvarv. Låt säga som så här – få har tråkigt på en utställning av Cindy Sherman. Och hon säger att ett av hennes mål var att skapa konst som vem som helst kunde se på ”utan att läsa på”.

Samma sätt att använda sig av klichéer och skruva till dem använder hon i sina uppdrag för olika modehus som Marc Jacobs och Balenciaga. Den inställningen har hon aldrig tullat på. Modemärkena i sig har alltid fått stå tillbaka för den historia som Cindy Sherman vill berätta. Något som modevärlden uppenbarligen inte haft något emot. Cindy Sherman omfamnas av den – hur mycket, och hårt, hon än piskar den.

I veckans program berättar vi mer om Cindy Sherman och kläder. Vi tar dessutom en titt på en annan typ av porträttfotografi som aldrig verkar gå ur tiden – skolfotot. Vi har dessutom pratat med den kanadensiska fotografen Hana Pesut som också arbetar med förvandlingar. Switcheroo heter den pågående fotoserie som hon har skapat. Konceptet är lika enkelt som det är effektfullt: hon tar porträttbilder av par som byter kläder med varandra. Och så berättar vi historien om hur det svenska paret Marie Louise och Kenneth Eklöf Boreman plötsligt fick en nyckel till en vind där en hel skatt av kläder gömde sig.

Veckans gäst är Daniel Birnbaum, chef för Moderna Museet och en av curatorerna till den stora utställningen Untitled Horrors med Cindy Shermans verk som visas på Moderna museet mellan den 19 oktober fram till den 19 januari 2014.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Mulatu Astatke - Mascaram Setaba
    Kompositör: Mulatu Astatke
    Bolag: Amha Records
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".